:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЧЕТВЪРТ МИЛИОН ПОСЕТИТЕЛИ НА „BOOT 2014”!
Дюселдорф. От специалния кореспондент на
„Морски вестник”


Иначе нищо особено на Запад/Югозапад от Берлин в най-западната част на Федерална Република Германия. До Атлантика има „само” около 250 км., до Северното море - малко повече. И в центъра на сушата, образно казано, яхтено изложение със стотици експонати от целия свят. Докарани са по шосета и аутобани от целия свят, разтоварени, измити до блясък и подредени така, че да останеш като замаян щом ги видиш. Няма нито следа от тътрузене по земята, кофи и метли под корпусите или мазни петна от сапаните. Все едно, че са спуснати от извънземни. Всичко блести от чистота, всичко е подредено така, че действително посетителите да се почувстват уютно и да им е удобно на всяка крачка. Иначе нищо особено. Панаир като панаир – малко по-голям от пловдивския ...
Както и миналата година, Дюселдорф си остава най-голямото световно изложение на яхти и други плавателни съдове в света. На изложението се говори, впрочем, и ... немски, ако не знаеш руски или английски. Но и без никакъв език, ще ти продадат каквато яхта искаш, ще те консултират спокойно, компетентно и грижливо по всички въпроси, свързани с темата на изложението и ще ти пратят закупеното до всяка точка на света с „грижата на добър стопанин”. 
Тази година бяха продадени 40 яхти (!), за същия брой бяха сключени предварителни договори, а и в момента – 3 дни след закриването на изложението – продължават преговорите за още десетки други плавателни съдове. Казвайки това, имам предвид само моторни и ветроходни яхти с дължина над 9 метра ... Въобще не става дума за „неделните играчки” като сърфове, надуваеми лодки, малки ветроходни яхтички и пр. Но и в този най-малък сегмент на водните  спортове бяха реализирани невероятни количества нова продукция. Мало и голямо имаше възможност дори да изпробва тези съдове в специално пригоден за целта басейн с много прилични размери. Изкуствената „ветрова обстановка” беше повод за доста шеговити разговори след приключването на дневната програма. 
Какво друго ли? Има страшно много за разказване, но нека да започнем със сухата статистика.
1661 фирми от 60 страни в 17 огромни и прегледно подредени халета (у нас биха ги нарекли „палати”!), в които дори и напълно непосветеният ще намери много бързо това, което търси. Забелязваше се веднага онзи феномен, който е описан доста отдавна (ама кой да чете?) в книгите на големите световни финансисти: Дори и да не могат да опишат точно това, което търсят, клиентите знаят много добре какво искат и оценяват веднага разликата между добрата и великолепната стока! И ако търговецът е добър познавач на човешката психика и разполага с подходящият „инструментариум” – сделката е готова. А със сигурност би могло да се твърди, че на това изложение всички представители на фирми бяха  „от лъв нагоре” в това отношение. И резултатите са налице. Ето колко просто е всичко това. И поради тази причина и посетителите тази година бяха с 20000 повече от предходната. И – повтарям! - всеки, който питаше нещо, получаваше учтив и адекватен отговор. Независимо от неговата възраст, начин на обличане или полова принадлежност! И за това има едно много просто обяснение – никога не може да си сигурен кой точно идва (с пари) да купува и кой само да се разхожда.
Там, слава Богу, липсват типичните за нашите ширини дебеловрати  изчадия с издути на коленете просташки анцузи и празни погледи. Публиката по тези места е в повечето случаи спортно облечена, но всичко е чисто и някак си много подредено. Мой познат ми разказа един много характерен случай за негов клиент, който е обикалял култовото хале № 16 четири дни непрекъснато, качвал се е стотици пъти по големите яхти, като е водил десетки разговори с
Van der Valk Continental  III. Дължина - 28 м., широчина – 6,28 м. Озвучаването е „само” 45 000 вата. Не, не е грешка, толкова е! Така иска собственикът. Точка.
Това е Oyster 825. Дължина 25 м. Дизайнер – Rob Humphreys! Цена – 5,45 милиона. Останалото са дребни подробности ...
Ето как можеш да изпробваш новата „гумена” лодка. И всичко останало, разбира се.
Моята яхта е моят дом, който е само 17 метра дълъг и струва около 600 000 евро. Какво му плащаш?
представителите на една определена фирма. В името на истината трябва да отбележа, че и там не липсват особняци и това всички го знаят много добре, но никой не може да си позволи да го покаже или пък да бъде нелюбезен. Та, идва отново този човек към 16,15 ч., качва се отново на една от яхтите, вади чек и попълва сума в размер на повече от половин милион евро за всички възможни екстри към яхтата, които си е харесал. После попълва още един чек за 2000 евро, който го връчва тържествено на младата консултантка, която го е придружавала из лодката през цялото време. Най-накрая кани и целият „екипаж” на щанда на тържествена вечеря ... Това е, Минке, положението.
Но не продажбите на големите яхти носи най-голямата печалба за изложението, най-общо казано. Напротив - десетки хиляди клиенти са купили през тези почти две седмици огромно количество палубно и електронно оборудване и точно в този сегмент, според специалистите, фирмите отчитат огромен напредък. Голяма роля играят, естествено, и бонусите, които традиционно се раздават по време на всяко изложение и то реални намаления, а не типичните за нашата страна бутафорни „намаления”, които на практика са всъщност увеличения на реалните цени.  В това отношение немците имат една много иносказателна и точна поговорка, според която „малкото животно прави най-много тор!” И са прави, както винаги, тъй като дадена фирма би могла да продаде голяма яхта за половин милион, както вече стана реч, но може и да не успее. Продаването, обаче, на оборудване и обзавеждане е един почти перманентен процес на такива форуми и там се печели най-много! Ако имаш какво да продаваш, разбира се ...
В един от моите следващи репортажи ще направя опит да опиша част от това оборудване, а и някои от яхтите, които направиха най-голямо впечатление на публиката в Дюселдорф. Само да сме живи и здрави!
Георги НИКЛЕВ