:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
АВАРИЯ С БУШПРИТ ПО ВРЕМЕ НА РЕГАТА,
ПРИЧИНИТЕ И ПОСЛЕДСТВИЯТА

Известният германски професионален ветроходец Йорг Рихерс претърпя буквално онази нощ една неприятна авария с бушприта (bugspriet), на яхтата „Mare”, носещ огромния генакер. За това устройство стана реч и в моя материал относно турската яхта „Aura” 27 (27 юли 2012 г. Яхтостроене: Турската AURA 27 - най-малката ветроходна яхта с два щурвала!).
В една от безбройните регати, провеждани по Атлантическото крайбрежие, водената от Рихерс яхта се намира на около 60 мили пред останалите участници. Това е огромна преднина и всички са убедени, че „Mare” ще спечели, както обикновено, убедително и тази гонка. Но ситуацията се променя внезапно.
В резултат на доста силния вятър, вълнението,
Повреденият бушприт на „Mare”.
„умората” на материала и кой знае още колко други фактори, бушпритът („хоботът”) започва да се разслоява в средата и малко по-късно се чупи в основата и предната част. За щастие, екипажът успява да прибере невредим огромния генакер и започва авариен ремонт. Средната част се укрепва с няколко стъклопластикови шини (всичко това на ход и в проливен дъжд!), правят се провизорни овантвания и т.н., вдигат отново генакера, но ... в това време конкуренцията вече е далеч напред! Случва се често и ще се случва винаги. Нали затова са състезанията.
По-интересното в случая е формата и функционалността на този конкретен бушприт. Основата му (степса) е направена подвижна и може да се движи на почти 330 градуса, а освен това нагоре и надолу. Това позволява да се използват възможностите на генакера до край и при (почти!) всички ветрови режими. Е, казвам „почти”, защото ако за екипажа няма значение дали ще направиш на парчета едно ветрило, което струва „майка си и баща си” - добре, но иначе е много лошо! От друга страна подвижният бушприт изисква доста големи умения от страна на екипажа, особено в тъмната част на денонощието. Точно тогава стават и най-големите аварии.
Пак ще повторя, че всеки, който прави яхта или си купува такава, за да се състезава, е длъжен да предвиди такъв „хобот” и генакер. Един или няколко ... В противен случай не би имал никакви шансове за успех.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: N. Guenter