:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - ЧЕТВЪРТИ ЕТАП
Мусонът поема дълбоко дъх
Почивката свърши! Ако, разбира се, времето прекарано в китайското пристанище може да се нарече така! На 19.02.12 - неделя, в 7 ч. Средноевропейско време започва един етап с дължина около 5220 мили от китайското пристанище SANYA до AUCKLAND – Нова Зеландия. Този регион на света, според специалистите е известен с бурните си и до голяма степен непредсказуеми ветрове. Ето че и сега гуруто на метеосводките – GONZALO INFANTE предрича в самото начало на този етап ураганни ветрове със сила на вятъра до 40 м/сек!
В средата на Китайско море са забелязани вълни с височина до 7-8 метра, но Инфанте се опасява, че тази зона на ниско атмосферно налягане може до неделя да достигне и акваторията, от която стартират яхтите. Той препоръчва на всички екипажи да превключат, както се е изразил буквално, на програма „Оцеляване”...  Дано този път неговите прогнози да се окажат грешни!
Престоят в китайското пристанище премина в непрекъснати огледи на яхтите и тяхното оборудване, като при най-малкото съмнение за дефекти отделните сегменти бяха ремонтирани или подменяни незабавно. Един много характерен пример в това отношение е подмяната на цялата мачта, ванти, щагове и пр. на яхтата TELEFONICA. Екипажът е  забелязал някои дребни повреди по такелажа и рангоута, докладвал е незабавно на спонсора и от там е дошло светкавичното разпореждане: „Нищо да не се ремонтира - всичко да се смени незабавно!”
Не се наемам да коментирам казаното от спонсора, но ще добавя съвсем искрено, че съм дълбоко развълнуван и възхитен от всичко, което правят тези храбри и доблестни мъже! Това го казвам честно и от сърце, а не само, за да пълня редовете!
И нека да им пожелаем на всички екипажи три фута под кила и Бог да ги закриля!

ВРЕМЕННО  КЛАСИРАНЕ:
1. TEAM TELEFONICA, 95 точки
2. CAMPER WITH EMIRATES TEAM NZ, 80 т.
3. GROUPAMA SAILING TEAM, 71 т.
4. PUMA OCEAN RACING BY BERG, 48 т.
5. ABU DHABI OCEAN RACING, 39 т.
6. TEAM SANYA, 16 т.

Георги НИКЛЕВ
Снимки: Списание „ JACHT”
Напрежението расте преди тръгването. Екипажите оглеждат до най-малки подробности състоянието на яхтите.
Спускането на вода на яхта ABU DHABI преди старта.
Новата мачта на TELEFONICA.