:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
VOLVO OCEAN RACE - НОВАТА ЯХТА НА FARR JACHT DESIGN
Преди месец организаторите на регатата обявиха окончателно, че следващото дванадесето издание на състезанието ще бъде проведено само с еднотипния нов клас на конструктора Farr, който сега предлагам на вниманието на читателите на „Морски вестник”.
Целта е повече от ясна: повече сигурност за екипажите, по-малко ветрила, по-малки екипажи, но и по-голяма скорост. Тази концепция беше дискутирана и далеч преди да започне VOR 2011/12, но по ред причини (предимно от финансов характер!) реализирането й не се осъществи. В хода на приключилата преди броени дни регата се установи за сетен път, че 70 - футовите яхти са в известен смисъл по-трудни за управление, изискват максимални усилия от целия екипаж по време на абсолютно целия преход, а и са значително по-скъпи от новите 65-футови. Появиха се и доста дефекти по корпуса, рангоута и такелажа и само изключителният професионализъм на екипажите предотврати много по-тежки последствия за хората и материалната част. Разслояването (на ход!) на корпусите в носовата част на няколко яхти се отчита като голяма конструкторско-изпълнителска грешка, която - слава Богу! - не доведе до загубата на човешки живот. Изключително тежките атмосферни условия в Южния океан не биха могли да бъдат достатъчно адекватно оправдание за тези аварии.
Новият клас Volvo 65 (V65) e конструиран, както вече споменах, от американската фирма Farr Jacht Design. Конструкторът на яхтите от предишните две издания на регатата - Juan Kouyoumdjian, „отпада от играта”.
Четири корабостроителници от Франция, Италия, Швейцария и Великобритания ще строят новите компоненти за V65. Организатоорите се надяват да намалят значително разходите, броя на екипажите от 10 на 8 души и ветрилата от 10 на 7. Бюджетът за 2014 г. не би трябвало да надхвърли сумата от 15 мшилиона евро при участието на 8 еднотипни яхти.
Новите правила за сигурност са били в основата на взетото решение за новия клас. Конкурентите вече няма имат възможност да вземат самостоятелни решения при оптимизирането на своите яхти, а ще бъдат подчинени на общата концепция за сигурност и надеждност.
Новата яхта е с дължина около 19,80 м. и е само с 1,70 м. по-къса от V70, но всички са единодушни в мнението, че тя има много по-голям динамичен потенциал. Газенето се увеличава с 20 см. и ще достигне 4,70 м., общото тегло ще бъде намалено с 3,25 тона и става 10,75 тона. Това значително намаляване на теглото и увеличаването на газенето звучи много примамливо, пък да видим какво ще стане.
Разходите за новата яхта ще бъдат около 4,5 милиона евро, т.е. значително по-малко от предишната концепция на V70. Тук се налага едно пояснение: голямото оскъпяване на предишният клас се дължи на индивидуалните изменения и допълнения, предприети от участниците в досегашните издания на регатата. Твърде е възможно (така предполагат поне организаторите!), появилите се конструктивни дефекти да са в резултат на необявена и незабележима намеса от страна на страните - участници. В крайна сметка формулата „ПО-БЪРЗА, ЗАЩОТО ПО-ЛЕКА” не може да бъде експлоатирана безкрайно. Видя се много ясно, какво може да се случи в най-неблагоприятния момент...
Окончателното „сглобяване” на яхтите ще се извършва в корабостроителницата в Green Marine - Hythe (Англия). Първата яхта V65 ще бъде пусната на вода през юни 2013 г., а последната - през юли 2014 г., само няколко месеца преди старта. Яхтите трябва да бъдат така конструирани, че да могат да се използват пълноценно и за по-следващото състезание през 2017/2018 г.

ТЕХНИЧЕСКИ  ХАРАКТЕРИСТИКИ  НА  V65
Максимална  дължина  на корпуса:                  20,40 м.
Максимална  дължина на палубата:                  19,80 м.
Дължина  на  бушприта:                                     2,15 м.
Широчина:                                                         5,60 м.
Газене:                                                             4,70 м.
Тегло (празна)                                                10,750 кг.
Височина на мачтата :                                      30,30 м.
Грот:                                                              151 кв. м.
Стаксел (ролриф)                                           131 кв. м.
Подвижен кил:                                        +/- 40 градуса
Двойни, асиметрични странични швертове
Двойни пера на руля + едно резервно
Двойна водно-баластна система: два двойни танка на кърмата по 800 литра и един на носа - 1000 литра   

Георги НИКЛЕВ
Снимки: Farr Jacht  Design
На снимките виждате компютърния модел на новата V65