:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
НОВИЯТ ФРЕНСКИ КАТАМАРАН SABA 50
Знаят си работата французите в областта на яхтостроенето и това се вижда отново и отново при „раждането” на всеки нов прототип

Това мое твърдение е видно и сега, когато на пазара предстои да бъде показан новият катамаран от серията SABA 50. Лятото на тази година ще бъдат сериозните тестови изпитания и вероятно първите лодки ще могат да бъдат закупени от любителите на многокорпусни яхти. Аз със сигурност няма да бъда  между тях, тъй като съм доста консервативен по отношение на понятието „ветроходна яхта”, но не мога да не споделя с читателите на „Морски вестник” безспорните качества и авангардни хрумвания на конструкторите и дизайнерите на този определено красив и изключително функционален катамаран.
Свежата оптика и неочакваните решения правят впечатление още на пръв поглед. При повторно взиране и малко по-обстоен анализ се вижда, че конструкторите от Berret/Racoupeau, чиято корабостроителница се намира недалеч от La Rochelle, са се постарали много и са създали един продукт, който, предполагам, ще намери много добър прием сред многобройните почитатели на многокорпусните яхти.
Кокпитът или, ако позволите, мостикът е разположен на десния борд, като цялата платформа е леко повдигната и позволява на шкипера/рулевия да контролира перфектно управлението на яхтата при всякакви метеоусловия и в същото време да държи под контрол настройката на ветрилата. Всички въжета, най-общо казано, както и винчовете са разположени непосредствено пред щурвала, като това се отнася и до управлението на двигателите. А това са много важни нововъведения, като се има предвид, че палубната площ на лодката надвишава 120 кв. м.! А това е все пак площта на две средностатистически и много социалистически панелни пещери, наречени, кой знае защо „апартаменти”, в които живее почти 90 % от българското население. Търпя критика – признавам! – по отношение на това, че не използвам в дадения случай морска терминология, но човек трябва да има някаква база за сравнение, за да разбере кога едно нещо е добро и кога по-лошо. Моля да бъда извинен за напълно съзнателната  девиация в моите изразни средства.
Слънчевите панели са разположени на много удобно и безопасно място  зад погона на гика, което също улеснява работата по ветрилата. При допълнително заплащане може да се монтира и автоматично рифоване на грота директно от мостика.
Много приятният интериор на подпалубното пространство е дело на г-жа Isabelle Racoupeau, съпруга на главния конструктор на яхтата – г-н Olivie  Racoupeau, и това, както се казва, си проличава веднага. Нежност и уют лъхат от всяко кътче под палубата. Това е първото, което прави впечатление, когато човек надникне в двата корпуса. И много светлина, осигурена от доста на брой люкове по палубата, а и от двата интегрирани в корпусите фенестрини. Тези, впрочем, прозорци по корпусите на яхтите са абсолютна мода от известен брой години насам и никой конструктор не би си позволил лукса да предложи нов модел без тяхното присъствие. Друг е въпросът дали това не се отразява на здравината на корпуса и до каква степен, но това е друга тема.
В конкретният случай става дума за семейна яхта, ориентирана към каботажни плавания и „плажни” увеселения. За това говорят и постоянно закрепените към палубата на бака матраци и пр. за „пълното сливане с природата”, както ще бъде написано вероятно в някой рекламен каталог. А и защо не? Не всичко е състезание, в крайна сметка. А пък и самият факт, че си купил подобна яхта, означава, че си спечелил доста житейски регати преди това.
Прототипът на Saba 50. Много добре изглежда тази френска яхта!
Предната палуба е мястото, където човек може да се „слее напълно с природата”, ако не му се пие бира някъде на сянка, примерно казано. Това раздвояване аз го наричам „мъката на избора”.
Лъчезарно, светло и малко прекалено по домашному  звучи на моменти подпалубното пространство, но жените точно така го обичат.
Панорамата от рубката над двата корпуса е фантастична. Личи си нежният и чувствен женски почерк при създаването  и реализирането на интериора.
КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:
1. Дължина: 14,98 м.
2. Широчина: 7,99 м.
3. Газене: 1,25 м.
4. Тегло: 15,7 тона
5. Грот: 74,7 кв. м.
6. Генуа: 53 кв.м.
7. Двигатели -  2 броя по 55 к.с. (Volvo Penta)
8. Горивни резервоари - 940 литра
Както се вижда от посочените по-горе данни, енерговъоръжеността на яхтата е повече от скромна, но това още един път потвърждава моята теза, че става дума за яхта за спокойни семейни плавания в рамките на няколко дни и близо до бреговата ивица.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”