:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЗА ЯХТСМЕНИТЕ: НОВА ЛАЗЕРНА РЪЧНА ФАКЛА
Една дългоочаквана и необходима алтернатива на пиротехническите сигнални средства
Една традиционна пиротехническа  сигнална ръчна факла (сигнален огън, или както искате я наречете) гори средно около 60 секунди. При неправилно съхранение или използване често се случват сериозни наранявания на членовете на екипажа. Не са малко, за жалост, и случаите на пожар на борда.
Британската фирма Odeo Flare предлага новата лазерна ръчна факла, която се захранва от показаните на снимката батерии от клас АА, която е напълно водоустойчива, при падане във водата не потъва и плава винаги със светещата глава над водата в продължение на цели пет часа. След това е достатъчна само подмяната на батериите.
Характерното за това сигнално – спасително устройство е, че излъчваната от него светлина не заслепява пилотите на гражданските или спасителни самолети и вертолети. Може да се превозва в самолетния багаж и е много лесна за употреба при необходимост. В момента цената на лазерната факла е около 179 евро. В Германия факлата се продава от фирмата Proyacht.
Говори се вече много относно необходимостта  от следващата година всички спасителни лодки, плотове и т.н. да бъдат оборудвани задължително с един или няколко броя от това наистина чудесно сигнално – спасително средство.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: H. Schmidt