:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТОСТРОЕНЕ: НОВИТЕ ДЪРВЕНИ МЕГАЯХТИ –
ЧАСТ ПЪРВА

Най-голямата нова (за сега!) ветроходна дървена яхта

В холандската корабостроителница BALK беше пусната на вода най-голямата до този момент ветроходна яхта, построена от специален шперплат. Общата ветрилна площ на тримачтовата шхуна е 1478 кв. м.
Тържеството се състоя на 27 февруари тази година, като един от най-характерните външни белези на този уникален ветроходен съд са неговите класически обводи на корпуса, навяващи малко носталгия по отминалите времена. Една неподправена романтика струи и от непреходната форма на надстройките, допълващи изящният силует на шхуната.
65-метровата частна яхта се казва „Михаил Воронцов”, кръстена вероятно на името на някогашния руски принц и фелдмаршал, а неин главен конструктор е г-н Валери Степанко, което дава основание да се приеме  (ако това въобще има някакво значение!), че собствениците също така са руснаци. Това, разбира се, е мое лично мое предположение, тъй като никой корабостроител не би издал за нищо на света името на бъдещия  корабособственик.
Трите мачти са алуминиеви, а огромните гикове - от композитни материали. Лично аз предполагам, че първоначалният замисъл във връзка с изработката на рангоута е бил малко по-различен. Възложителите на проекта са имали, вероятно, огромното желание всичко да бъде изработено от новите, свръхлеки и изключително здрави материали, но когато са получили т.н. ПСД (проектно – сметната документация) са се хванали за главата и са се ориентирали към този компромисен, макар и не особено удачен вариант.
За сметка на това всички ветрила се вдигат и свалят посредством хидравлични механизми, което би могло да означава, че броят на плаващите на тази яхта ще бъде сведен до минимум, в т.ч. и щатния екипаж.
Във всички случаи става дума за една прекрасна яхта, направена от материали, които бяха вече почти „отписани” от производствените листи на световните яхтостроителни фирми.
Кой знае, но може би тази красавица ще я видим един ден и в някое от нашите пристанища.
На „Добър час” на нейните собственици и винаги достатъчно вода под кила!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Balk
Шхуната „Михаил Воронцов” на кея на фирмата Balk.
Само като види човек талрепите, разбира за какво става дума...
Компютърна анимация на шхуната.