:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА КИТАЙСКАТА ЯХТА
Очаквана, но в никакъв случай лесна победа за екипажа на Dongfeng Race Team пред многохилядната публика в китайското пристанище Sanya. За първи път в 41-та годишнина на това грандиозно състезание китайска яхта успя да спечели етапна победа и да оглави временното класиране. През годините имаше и други лодки, спонсорирани от китайски концерни, но те не успяваха по една или друга причина да спечелят етап от състезанието.
Френският шкипер на Dongfeng, Шарл Гудрелие, сподели непосредствено след пресичането на финалната линия: „Преживях най-големият стрес през живота си. Тази част на Световния океан от Абу Даби до тук е осеян с много препятствия от най-различен характер, ветровете са непостоянни, много често имахме пълно безветрие, следвано от бурни ветрове от различна посока. Броят на търговските и пътническите кораби в последно време е нарастнал неимоверно и всички бяхме буквално „на нокти” през цялото време. Всеки от екипажа спеше не повече от 4 часа в денонощието...”
Бих добавил, че и тежката авария с датската яхта по време на предишния етап е изиграла голяма роля в тази гонка. Убеден съм, че всички екипажи са мислили през цялото време за този нелеп инцидент, който доведе до отпадането на един от фаворитите на тази регата.
На борда на китайската яхта беше събран един своеобразен елит от известни френски яхтсмени с огромен опит в океанските плавания, един млад австралиец и двама китайци за „цвят”, както е прието да се казва. Китайците са били взети на борда като стажанти, пък и да има някой, който да превежда криво - ляво за какво става дума.
В последно време, впрочем, се появиха доста съмнения относно предварително уговорено
Малко след пресичането  на финалната линия. В дъното се вижда новото яхтено пристанище с прекрасната му инфраструктура ...
Огромно мнозинство посрещна китайската яхта. Сред  бяха и екипите на 35 телевизионни станции, акредитирани специално за събитието.
Щастливият шкипер на яхтата - победител с част от екипажа.
класиране, като се има предвид, че и в Абу Даби първа пристигна яхтата със същото име, но аз се въздържам от коментари. Който плаща - поръчва музиката и ... точка по въпроса.
Та, след 4670 морски мили преход и доста сериозни перипетии по пътя, разликата между първата и втората яхта на финала бе само 45 мили, което говори за изключителен професионализъм  на екипажите. Трябва да се отбележи и фактът, че китайската яхта претърпя в предишните етапи две малки, но доста досадни аварии по рангоута и рулевото устройство, но въпреки това успя да се качи два пъти на подиума. В момента Dongfeng води в класирането с една точка на Abu Dhabi и с цели 4 на Team Brunel.
Единствено препятствие пред екипажа на китайската лодка биха могли да бъдат двамата начинаещи яхтсмени, за които стана реч по-горе, но останалите членове са твърдо решени да се представят до края на регатата на много високо ниво.
А силните ветрове тепърва предстоят ...
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”