НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДИМЧО ПИШМАНОВ НАРИСУВА И НАЙ-НОВИЯ
КОРАБ „СТРАНДЖА”

Миналия месец ви разказахме за интересен случай с корабния агент и художник Димчо Пишманов: 23 октомври 2012 г. Случка с кораба „Странджа” в Бургаския залив от 10 юли 1995 г.
Въпреки не съвсем приятния спомен, след преживелицата той рисува картина, с която разказва за случилото се. Тази картина вече я представихме на читателите на „Морски вестник”. Сега ще ви представим още една. И на нея е изобразен корабът „Странджа”, но не онзи, който е свързан с не съвсем приятния спомен, а с най-новия български кораб с това име. Димчо Пишманов се е възползвал от първото и засега единствено посещение на този кораб „Странджа” (STRANDJA - IMO: 9564140) в Бургас, преди да пристигне във Варна (31 октомври 2011 г. Третият моторен кораб „Странджа” за първи път дойде във Варна). Между впрочем, „Странджа” в края на миналия месец отново се появи в Черно море (в пристанище Туапсе), но вече пътува към Буенавентура (Колумбия).
Картината, на която е изобразен „Странджа” (3), е част от голямата колекция картини, които ще представят всички кораби на Параходство „Български морски флот” (а може би и на Българското търговско параходно дружество). Тази идея на Димчо Пишманов постепенно се осъществява и отделните картини ще бъдат представени на читателите на „Морски вестник”. По-важното е намерението на автора цялата колекция да бъде подарена на Военноморския музей във Варна. „Морски вестник” му желае успех!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Моторният кораб „Странджа” (STRANDJA - IMO: 9564140). Худ. Димчо ПИШМАНОВ