избор на брой
начало
ЗА ПОДВОДНИЯ ФЛОТ
„Жопа в масле, ОН в тавоте,
Но за то - в подводном флоте”*

Подводничарска поговорка

- Приготви се за потапяне! Вентилирай акумулаторната батерия с двата вентилатора! Осуши трюмовете и цистерни „мръсна” вода! Продуй галюните**! Изхвърли мусора***!
Тази команда в подводния флот означава, че до потапянето остават точно тридесет минути. Подводникът се готви за преминаване в третото измерение. „Гонят” се мръсният въздух, мръсните води, боклуците... Като млада булка, лодката предстои да бъде обладана от хладната бездна...
И когато щурманът запише в навигационния дневник „ПОДВОДНО ПОЛОЖЕНИЕ”, подводницата става друг кораб, или  - не просто кораб!
Да, уважаеми читателю, подводницата не е просто кораб. Тя е уникално плавателно средство, конструирано от човешкия гений, способно да плава под и над вода, да „лежи” на твърд и течен грунд****, да застава на котва над и под вода, да „носи” смърт във вид на ракети, торпеда и мини, да произвежда електроенергия колкото средна електроцентрала, да „слуша” бездната, безпогрешно „чувайки” кораби, други подводници, делфини, взривове, и най накрая – да осигури условия за живот на екипажа – бил той от двама, или двеста души! Този огромен хищник като правило не е ограничен от метеорологичните условия, властва в подводната бездна без да вреди на живота в нея, обикновено дебне на позиция, и тежко на онзи, дръзнал да го разсърди!
Подводното плаване е съдба и религия, но преди всичко то е наука! Наука, базирана на фундаменталните - физика, математика, химия, и по-специализираните – от  астрономия, навигация, механика, хидродинамика, теория и устройство на кораба - та до бойно използване на различните видове оръжия...
Във времето на първопроходците, в Русия, ковчежниците попитали императора какви заплати да плащат на подводничарите. Негово величество Николай Втори отсякъл:
- Плащайте им колкото поискат – те живеят малко!


Авторът като командир на подводница. На снимката е със звание капитан-лейтенант
Подводницата „Слава” по време на изплаване.
Снимка старши лейтенант Валентин Георгиев
Всъщност, плаването под вода, най-просто казано, се осъществява на база постигане на така наречената „нулева плавучест”, когато, на определена дълбочина, теглото  на подводника е точно толкова, колкото е теглото на изместваната от него вода. Ще рече, че ако „поставим”, чисто образно подводницата на дълбочина десет метра, и тя е с нулева плавучест, то тя ще остане на тази дълбочина - нито ще изплава, нито ще се потапя.
Ето това състояние „гоним” ние - подводничарите. То, на различните дълбочини, както се досещате, е различно. Оттам нататък е лесно - необходимо е постъпателно движение, или просто казано - ход, и диферент, т. е. наклон - на нос, при потапяне, или на кърма - при изплаване. Има и по-бързи начини за едното и другото. Това са срочното потапяне, при което, със запълване на специална цистерна на лодката се придава дванадесет-петнадесет тона отрицателна плавучест, и аварийно изплаване, когато, при пълен ход напред и пределен диферент на кърма, всичкият баласт се издухва с въздух, под налягане двеста атмосфери. Такива ми ти работи. Но... стига теория.
Извън теорията плаването под вода си е една симфония! Команди и доклади, които всеки подводничар помни цял живот, се съпровождат от шум на клапани за вентилация, отваряне (затваряне) на кингстони, захлопки, свистене на хидравлични, и жужене на електрокинематични и електронни системи, рев на ревуни и звънчеви сигнали... Музика! За ушите на знаещите и можещите!
А песента на делфините? Или тревожният им писък? А трещенето на здравия корпус по време на дълбоководни изпитания, на дълбочина над триста метра, когато на всеки квадратен сантиметър от корпуса налягането е тридесет килограма, а лодката „губи” девет кубически метра от обема си? А?
При нарушаване на херметичността на кораба на такива дълбочини струята отвън „влиза” като гилотина и моментално се превръща в прах! Ето това е предизвикателството, или едно от тях! Има и други. Да кажем, че както гледаш в перископа някой петдесетхилядитонен кораб - красавец, да усещаш, че само за минути можеш да го изпратиш на дъното? Това, драги читателю, от чисто човешка гледна точка, никак не е лесно. Да си господар на дълбините е едно, а да убиваш - съвсем друго нещо! А ние се готвехме и за това. За него обаче, трябват „гъсти гащи”, както е казал народът...
Капитан I ранг от резерва на ВМС
Станко СТАНКОВ
___________________
* - „Дупето в маслото, „той” - в торпедна смазка, но затова пък - в подводния флот
** - тоалетни, чиито резервоари се продухват с въздух средно налягане 
*** - боклук, рус.
**** - морското дъно