избор на брой
начало
ГИБЕЛТА НА ТАНКЕРА „ЕРМА”
Ще започна разказа си за една случка на море с мъдрата английска поговорка: Storm at Sea - never mind, fire on board - never being!
В импровизирания превод поговорката ни уверява, че Моряк не се плаши от БУРЯ в морето, но от ПОЖАР … дословният превод – Никога да не се случва. Не дай, Бог! Пожар на борда е не по-малко фатален от цунами зад борда. Но заглавието на книгата ми е категорично, че „На море всичко се случва”. Ето какво се случи.
В зората на своя градски празник 27 юли – денят на Освобождението на града от османското робство, Варна се къпеше в ласкавите слънчеви лъчи. На този ден, през 1878 г., първенците на Варна посрещат с хляб и сол, с цветя и сълзи на очи руските полкове на генерал Столипин, а учителят Димитър Станчев произнася вълнуващото си слово към братята освободители. Мигове преди това генералът е произнесъл своята заповед на Фазлъ паша : „… убирайся из Варны!”
В навечерието на своето столетие от слънчевото си битие, Варна е разтресена от залпове не на военни салюти, а от зловещите експлозии във варненското пристанище на избухналия пожар на танкера „Ерма”.

Пълният текст на този разказ на Васил ДАЧЕВ (в PDF-формат)