избор на брой
начало
Пълният текст на статията на к.д.п. Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в .pdf формат
ЕДИН РЕЙС С МОТОРЕН КОРАБ „ГЕОРГИ С.
РАКОВСКИ“

Публикацията в „Морски вестник“ 19 април 2013 г. „Георги Сава Раковски” - първият ни „магелановски” кораб, на снимка и на картина събуди спомен от преди 33 години, когато на 27.03.1980 г. поех командването на този исторически за българското търговско корабоплаване кораб. Веднага искам да изясня, че нямам никакви роднински връзки с капитан далечно плаване Иван Станчев, който извърши първото българско околосветско плаване с кораба. Това е просто едно случайно съвпадение на фамилните имена.
Корабът се беше завърнал от редовния продължителен рейс до далечния изток и беше застанал с ляв борд на 4-ти или 5-то място в пристанището Варна-изток. Това ми беше вторият кораб, който поемах като капитан след моторен кораб „Чумерна“. Трябваше да сменя капитан Найден Никулкин, който беше титуляр на кораба. Корабът беше разтоварил напълно и се баластираше по време на процеса на сдаването и приемането ни. След това се очакваше да отплаваме за Бургас и да вземем пълен товар урея в торби за пристанище Латакия, Сирия…
К.д.п. Орлин СТАНЧЕВ
М/к „Г. С. Раковски” като (WILLESDEN - IMO 5129253). Снимката е направена в Ливърпул. Източник: https://7seasvessels.com
М/к „Г. С. Раковски” в първите години след приемането му в състава на Параходство БМФ. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
20 август 1964 г. Моторен кораб „Георги Сава Раковски” се завръща във Варна от второ околосветско плаване под командването на капитан Лазар Парушев (в ляво) и главния механик Венцислав Масларов. От 43-членния екипаж 9 са участници в първото околосветско плаване на кораба. За този рейс „Г. С. Раковски” превозва 31 140 тона товари. След завръщането си в България екипажът е удостоен с „Паспорт на трудовата слава”.
Гости от подшефна организация на борда на „Г. С. Раковски”. Снимката е направена през 1966 г.
Схема на кабините на изпълнителния състав на м. к. „Г. С. Раковски”, начертана от автора.