избор на брой
начало
ПОХОДЪТ НА ЕМ „Г. ДИМИТРОВ” ДО АЛБАНИЯ С
ПРАВИТЕЛСТВЕНА ДЕЛЕГАЦИЯ НА БОРДА (1957 Г.)

Има ли премълчавани истини за това събитие?

Походът на флагманския кораб на Военноморските сили на НРБ (ескадреният миноносец „Георги Димитров”) до Албания през м. януари 1957 г. бе предмет на широки коментари още в ония дни, а днес – във времето на промените, се интерпретира по различен начин, като някои свързват съдбата на кораба с този поход, а други окайват едва ли не цялата програма за превъоръжаването на флота със съветски бойни кораби втора употреба и умението те да бъдат поддържани и експлоатирани правилно.
Има ли нещо премълчано за този поход и какво е то? ...

Пълният текст на тази статия на адмирал Иван Добрев.

Снимките са от личния архив на автора и се публикуват за първи път.
Адмирал Иван Добрев в звание капитан І ранг. Снимката е направена през периода на описваното събитие.
Ескадреният миноносец „Георги Димитров”. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Адмирал Адмирал Иван Добрев (в дясно) в звание капитан І ранг, повел албанския генерал-майор Винчани по палубата на ескадрения миноносец „Г. Димитров”. Другият български офицер е старшият политработник полковник Новачко Новачков. Снимката е направена по време на визитата на българския боен кораб в Албания (1957 г.).
Моторен кораб „Васил Левски”, поглед от към кърмата. Източник:
https://www.shipspotting.com/gallery/photo.php?lid=1500997
Моторен кораб „Васил Левски” се завръща с пълен товар във Варна. Снимката е направена през есента на 1959 г. и най-вероятно - в края на описаното от капитан Николай Йовчев плаване. Оригиналът се съхранява в Държавен архив - Варна.
Адмирал Иван Добрев в звание капитан І ранг. Снимката е направена по време на приема, даден от българския министър-председател Антон Югов в албанската столица Тирана.
Адмирал Иван Добрев (в ляво) в звание капитан І ранг. Снимката е направена в каюткомпания на ескадрения миноносец „Г. Димитров” по време на престоя на кораба в Албания. До капитан І ранг Добрев е капитан-лейтенант Тодор Тумбев – командир на кораба и домакин на тържеството. Най-вдясно е албанският генерал-майор Винчани – командващ Бреговата охрана и Военноморските сили на Н. Р. Албания.