начало
избор на брой
"Морски колекции"
УНИФОРМАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ АДМИРАЛИ, ВЪВЕДЕНА ПРЕЗ
1968 Г. (1)

Преди 45 години, на 23 август 1968 г. тогавашният министър на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров издава заповед № 135 относно обявяване правилата за носене военната форма на облеклото за военнослужещите в Българската народна армия. Като приложение към тази заповед са публикувани „Правила за носене военната форма на облеклото от военнослужещите в Българската народна армия (В мирно време)”. Правилата влизат в сила от 1 януари 1969 г. „Правила”-та са издадени в отделен том с твърда подвързия от Държавно военно издателство през 1969 г. В редакционното каре на изданието е записано: „Съставил, илюстрирал, редактирал и художествено оформил полковник Райчо Пеев”. „Илюстрирал” е силно казано, защото повечето от илюстрациите са заимствани от аналогичните издания на Съветската армия, което е обяснимо с тогавашната военнополитическа ориентация на България като член на Варшавския договор и верен съюзник на СССР. Това не омаловажава стойността на информацията в документа, който е неподкупен свидетел на своето време и съдържа в себе си интересна, любопитна и полезна информация.
Години наред този том бе „библията” за тиловаците и за комендантските органи в армията. Сега е уникат, търсен от колекционери и изследователи, недостъпен до широката читателска аудитория. „Морски вестник” ще представи в поредица от публикации военноморския акцент на тази библия, като спази старшинството и на първо място ще ви покажем униформата на българските адмирали, въведена през 1968 г.

Форма № 1 - Парадна - лятна
По форма № 1 за ВМФ
За адмиралите от ВМФ
Състои се от: фуражка от бял габарди, кокарда бродирана, козирка с орнаменти от лаврови клончета (бродирани с позлатена сърма) и позлатен сърмен подбрадник (шнур); тужурка от бял габардин със сърмени пагони и металически позлатени копчета; панталон от бял габардин; горна риза бяла; връзка черна; шарф с блях и кортик; ордени и медали на тужурката; ръкавици бели; чорапи бели; обувки половинки бели.
Забележка: Кортикът се носи под тужурката, като носачът на кортика се закачва на гайката на колана на панталона от лявата страна.”
(Стр. 21 от „Правила”-та)
Форма № 1 - Парадна - лятна. По форма № 1 за ВМФ. За адмиралите от ВМФ.
Корицата на „Правила за носене военната форма на облеклото от военнослужещите в Българската народна армия (В мирно време)”.