начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПОЩЕНСКА КАРТА ЗА УЧАСТИЕТО НА КАПИТАН
ГЕОРГИЕВ В „ОСТАР`76”

Преди 35 години в България е издадена пощенска карта, тематично свързана с първото голямо постижение на големия български ветроходец капитан Георги Георгиев. Става въпрос за регатата „ОСТАР`76”. За този важен епизод от живота му нашият колега (и приятел на капитана – дано да са се намерили там, в отвъдното!) Тинко Трифонов написа:
„... след като се взе решение той да участва в ОСТАР, зад гърба му застанаха всички, като се почне от ръководството на тогавашното СО „Воден транспорт” и се свърши с децата от яхтклуба, които шкуреха и лъскаха „Кор Кароли” в подготвителния период на плаването. Никога повече не се повтори този ентусиазъм, увлякъл десетки хора с най-
различни умения, възможности и разбирания...
Капитан Георгиев стартира в ОСТАР`76, състезание, което тогава бе определено като „най-шумното, най-оспорваното, най-масовото и най-тежкото” в цялата му история. Тази оценка не се е променила и досега. От Плимут в началото на юни отплаваха 125 от записалите се 197 участници (това число никога няма да се повтори), сред които бяха наистина велики шампиони във ветроходството като Ерик Табарли с 60-футовата „Пен Дюик VІ”, проектирана за 12-членен екипаж, Ален Кола със 72-метровата „Клуб Медитаране” (доколкото ми е известно - най-голямата яхта, управлявана някога от сам човек)...
„Кор Кароли” пресече океана за малко над 36 денонощия в може би най-тежкото в хидрометеорологично отношение ОСТАР в цялата му история. Съдете сами: от 125 участници в контролното време завършиха едва 73-ма, двамина загинаха, потрошените яхти бяха десетки, спасените бедстващи ветроходци - също. В общото класиране „Кор Кароли” бе точно в средата - 37-а, като пропусна пред себе си само пет яхти със същата или по-малка дължина...”
Това наистина забележително постижение не остава незабелязано от Министерството на транспорта и реакцията му не закъснява: издадена е пощенска карта (тогава популярно и възможно най-евтино пощенско средство за комуникация - стойността й е само една стотинка!). Лявата половина е отделена за изработено в тъмно синьо стилизирано изображение на яхтата „Кор Кароли”, отляво оградено с надписа „РЕГАТА ОСТАР”, а от дясно - „ЯХТА КОР КАРОЛИ” КАПИТАН Г. ГЕОРГИЕВ”. В горния ляв ъгъл е отделено място за „Яхт клуб Порт Варна” - състезател от който е и самият капитан Георги Георгиев.
И ако за качеството на това изображение неизвестният (за сега) художник може да бъде поздравен, не можем да не забележим грубата изработка на специалния печат (намалено копие на иначе доброто изображение в лявата половина на пощенската карта). Печатът дава размазан, нечетлив отпечатък, който ни кара със смесени чувства да оценим комплексно пощенския продукт.
Така или иначе, пощенската карта, посветена на участието на капитан Георгиев в „ОСТАР`76” е ценен колекционерски атрибут, който ни напомня за неговото първо голямо постижение в световното ветроходство.
МОРСКИ ВЕСТНИК