начало
избор на брой
"Морски колекции"
БЪДЕЩ КОРАБ-МУЗЕЙ ЧАКА ПО-ДОБРИ ВРЕМЕНА
От няколко години на територията на завода „Корабно машиностроене” АД може да бъде забелязан корпусът, или по-точно това, което е останало от корпуса, на стар дървен кораб. Ако успеете да го разгледате отблизо, ще се убедите, че скелетът (килът, форщевенът, ахтерщевенът и ребрата) е много добре запазен, независимо от това, че стои под открито небе. Това говори и за качеството на използвания материал, и за надеждността на използваната технология при строителството. Не е необходимо да се прави специално разследване, за да се отговори на въпроса защо липсва обшивката на кораба. Защото е свалена, за да бъде заменена с нова, а самият корпус – да бъде преустроен като останалите атракционни и увеселителни корабчета, които са вече десетки по нашето Черноморие. Уви – настъпващата криза е преустановила преустройството, а безплатен паркинг за такива корабни останки няма. Когато дошло време да тегля чертата, корабособственикът доброволно се отказва от собствеността си, а изпълнителният директор на завода инж. Иван Даскалов решава: това ще бъде кораб-музей. Само да дойдат по-добри времена...
Това решение е напълно обосновано, като се има предвид, че „Корабно машиностроене” от няколко години произвежда и плавателни съдове, плаващи съоръжения, има проучвания от различни клиенти и за строителство на самоходни морски и речни кораби. Така че това се очертава като близка перспектива за завода. Но ако погледнем към историята, всъщност тук, в т.н. „ЖБ”-район, кораби са строени още по време на Втората световна война. По германски технологии са строени железобетонни плавателни съдове, в това число и морски танкери. Така че наличието на кораб-музей в завода ще бъде напълно логично и естествено.
По непотвърдени данни, останките са от бивш риболовен кораб, построен в една от скандинавските държави, където дървеното корабостроене има вековни традиции. При по-голяма инициативност, може да бъде издирен и заводът-строител, да се открият бившите му собственици и да се напише историята на плавателния съд, което е задължително за един кораб-музей.
Ще напомним на читателя, че подобен кораб-музей, при това съставен от много по-скромни останки, у нас вече има. Това е експозицията „Горянин” в Царево, открита в началото на туристическия сезон през 2008 г. Тя е посветена на най-големия кораб с дървен корпус, построен някога в България. Използвани са оригинални части от корпуса, вдигнати от морското дъно, в комбинация с реплики на други негови части – точни копия от експонати във Военноморския музей във Варна. (Виж Експозицията „Горянин” в Царево в рубриката “Кораби музеи и паметници” на раздела „Морски колекции”).
МВ
Снимки МВ
Бъдещият кораб-музей, поглед от към кърмата.
Бъдещият кораб-музей, поглед от към носа.
Поглед към експозицията „Горянин” в Царево.