начало
избор на брой
"Морски колекции"
Кораби-музеи
ПОЛСКАТА “СВЕТКАВИЦА”
“Блискавица”, както се нарича корабът на полски, е разрушител от класа “Гром” (Гръм), служил през Втората световна война, единственият полски кораб, награден с орден за храброст, както и най-старият запазен разрушител в света. Сега е кораб-музей в Гдиня. Той е вторият от общо двата построени в Каус, на остров Уайт, разрушители, смятани за най-тежко въоръжените и най-бързите от класа си преди началото на войната.
На 30 април 1939 г., два дни преди Вермахтът да нахлуе в Полша, трите разрушителя на полските ВМС – “Гром”, "Бужа” и “Блискавица” – се изтеглят от Балтийско море в посока към Великобритания, съгласно предварително уговорения план в случай, че възникне военен конфликт. На 7 септември 1939 г. “Блискавица” установява контакт с немска подводница и я атакува – това е може би първото морско сражение между съюзническите сили и германския флот.
В началото на май 1940 г. “Блискавица” участва в т. нар. Норвежка кампания (неуспешната десантна операция на британците в Норвегия – б. ред.), обстрелва немски позиции и сваля два самолета на Луфтвафе. При тази операция “близнакът” на разрушителя – “Гром”, е бомбардиран и потопен. По-късно през същия месец “Блискавица” участва и в операцията на съюзническите сили “Динамо” за евакуацията на войските от Дюнкерк.
През останалата част от войната “Блискавица” изпълнява конвойни и патрулни задачи в Атлантика и Средиземно море. През 1941 г. 120-мм оръдия на разрушителя са заменени със 102-мм британски зенитни оръдия. Забележително е, че “Блискавица” е ескортирал “Куин Мери”, тъй като бил един от малкото кораби, които можели да поддържат скоростта на бившия лайнер, превърнат във военен транспорт.
През нощите на 4 и 5 май 1942 г. изиграва решаваща роля за отбраната на Каус – същия град, където е бил построен разрушителят – подложен на масирани нападения на вълни от по 160 германски бомбардировачи. Тогава “Блискавица” е на спешен ремонт в завода, но веднага се снема от вързалата си, излиза от пристанището и открива преграден зенитен огън. Толкова интензивна била стрелбата, че се наложило да охлаждат прегрелите цеви на оръдията с вода, а между двете въздушни нападения превозили допълнително муниции от Порстмут.
Огънят на “Блискавица”, а и пуснатата димна завеса, не позволили на германските бомбардировачи да се снишат и да се прицелват по-точно и макар корабостроителницата и градът да понесли известни поражения, голямата катастрофа била избегната.
През 2002 г. в Каус се провежда мемориална церемония в памет на подвига на полските моряци, а две години по-късно една улица в града приема името на командира им – капитан втори ранг Францки.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ
Пуснат на вода: 1 октомври 1936 г.
Влязъл в строя: 25 ноември 1937 г.
“Пенсиониран”: 1 май 1976 г.
Водоизместване - 1975 т
Дължина - 114 м
Широчина - 11,3 м
Газене - 3,3 м
Скорост - 39 възла
Екипаж - 192 души
Въоръжение:
- 1939 г: 7х120 мм оръдия, по-късно
заменени от 8х102 мм зенитки;
- 4х40 мм зенитки, 6 торпедни тръби

ТИНКО ТРИФОНОВ,
по материали от Интернет

“Блискавица” с максимален ход по време на Втората световна война
Поглед към оръдията от главния калибър на кораба. Снимка от военните времена на разрушителя.
Поглед към димохода и мачтата на “Блискавица”. Снимка от военните времена на разрушителя.
Корабът-музей “Блискавица” в Гдиня, Полша. Поглед от към носа на кораба.
Корабът-музей “Блискавица” в Гдиня, Полша. Поглед от към кърмата на кораба.
Форщевенът на „Блискавица”
Поглед към достъпното за разглеждане от посетители машинно отделения на разрушителя.
„Блискавица” е вдъхновил не един корабомоделист.