начало
избор на брой
"Морски колекции"
Кораби - музеи
“ЗВЕЗДАТА НА ИНДИЯ”
Star of India е построен като през 1863 г. в Рамзи, на остров Ман, като Еuterpe – ветроходен кораб с железен корпус и с пълно стъкмяване. След като приключва кариерата си по линията Великобритания – Индия, започва да превозва сьомга от Аляска до Калифорния. След “пенсионирането” си корабът е реставриран и сега е плаващ музей в Сан Диего. Обявен е за национална историческа ценност.

ИСТОРИЯ
Като Euterpe
Кръстен на музата на музиката, корабът с железен корпус и пълно стъкмяване е построен през 1863 г. от “Гибсън, Макдонълд и Арнолд” от Рамзи, остров Ман, за да обслужва търговията с юта от Индия за корабоплавателната компания “Уейкфийлд Наш и Ко.” от Ливърпул. Кариерата на кораба не започва много
успешно. Той отплава от Ливърпул за Калкута на 9 януари 1864 г. под командването на капитан Уилям Джон Стори. След сблъскване с испански бриг край бреговете на Уелс, се налага да се върне в Ангълси за ремонт на такелажа. По време на ремонта екипажът вдига бунт и е въдворен в затвора в Бомарис. На следващата година пък корабът изгубва мачтите си в буря в Бенгалския залив и трябва да бъде отново ремонтиран - този път в Трипкомале. По време на обратния пък към Англия капитан Стори почива и е погребан в морето.
След това Euterpe прави четири относително безаварийни рейса до Индия и през 1867 г. е продаден първо на Дейвид Браун от Лондон за търговията между Англия и Индия и Южна Америка, после, през 1871 г., е препродаден на лондонската компания “Шоу, Савил и Ко.” През 1873 г. започва трийсетгодишна кариера в превозването на товари и пътници до Нова Зеландия. Най-бързо изминава този маршрут за 100 дни, а най-бавно - за 143. Освен това се отбива в Австралия, Калифорния и Чили. При тези плавания до Нова Зеландия на борда дори се ражда дете, което получава като второ име Euterpe.
През 1897 г., след 21 кръгови рейса до Нова Зеландия, Euterpe е продаден първо на хавайски собственик, а през 1899 - на “Пасифик колониъл шип къмпъни” от Сан Франциско, Калифорния. Регистриран е в Щатите на 30 октомври 1900 г.

Като Star of India
През 1901 г. Euterpe е продаден на “Аляска пакърс асосиейшън” от Сан Франциско, преоборудван е като барк и през 1902 г. започва всяка пролет да отплава от Окланд, Калифорния, за Берингово море, откъдето се връща всяка есен с пълни хамбари с консервирана сьомга. През 1906 г. корабът е преименуван на Star of India, за да е в тон с останалите съдове на флотилията на асоциацията. След 11 години служба, корабът е снет от експлоатация - през 1923 г.
През 1926 г. Star of India  е продаден на Зоологическото дружество в Сан Диего, Калифорния, с идеята да се превърне в главен експонат на планирания музей и аквариум. Голямата икономическа криза и последвалата Втора световна война осуетяват плановете. Реставрацията му започва едва през 1957 г. Тогава прочутият капитан на големи ветроходи и писател Алън Вилиърс, който гостува за лекции в Сан Диего, зърва гниещия в пристанището Star of India, пише по този повод в пресата и вдъхновява група граждани да формират през 1959 г. дружество за възстановяване на ветрохода. Работата се проточва дълго, но през 1976 г. Star of India отново отплава в морето. В момента на кораба са изложени експонати от Морския музей на Сан Диего, като ветроходът плава поне веднъж годишно. Той е вторият по възраст кораб-музей след USS Constitution, но тъй като последният не може да се придвижва на собствен ход, Star of India се смята за най-стария действащ кораб на света.

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:
Водоизместване:
1197 тона бруто, 1107 тона нето (като Euterpe)
1318 тона бруто, 1247 тона нето (като Star of India)
Дължина: 62,5 метра
Широчина: 10,7 метра
Височина:
При пълно стъкмяване - 7,1 м
Като барк - 6,5 м.

Публикувано в „Морски вестник” бр. 19
от 11-25 октомври 2006 г., с. 14