начало
избор на брой
"Морски колекции"
КОРАБИ – МУЗЕИ
Кораб-музей, понякога – кораб-мемориал, е стар кораб, който е запазен и превърнат в музей, отворен за публиката. По света има няколкостотин кораба, често свързани с морски музеи на брега.
Въпреки дългата история на мореплаването, безпощадното въздействие на природата и скъпото поддържане са довели до унищожаването на почти всички кораби, които някога са били построени – обикновено чрез нарязването им за скрап. Малко са оцелели, понякога поради историческата им значимост, но по-често – благодарение на късмета и обстоятелствата.
Тъй като един завързан за кея кораб, оставен без внимание, неминуемо ще изгние и в крайна сметка ще потъне, практиката през последните години е да се сформира някакво дружество за запазването му, което да измоли средства от държавата и от богати меценати, да организира доброволен труд на ентусиасти и да отвори реставрирания съд за посещения, обикновено срещу заплащане.
Самото реставриране поставя интересни проблеми пред историците, които често биват търсени за съвет, а резултатите (от реставрациите) често предизвикват известни противоречия. Така например, рангоутът и такелажът на ветроходните кораби почти никога не оцелява, тъй че плановете за възстановяването им трябва да се основават на различни други източници.
Обикновено посетителят днес се качва на кораба по трап (сходня), разхожда се по палубата, след това слиза долу, най-често по запазената оригинална и опасна стълба, за да почувства как се е справял някогашният екипаж. В интериора има възстановени, но недействащи части от оборудването, а впечатлението се засилва от стари фотографии, интересни страници от корабния дневник, менюта и други подобни. На някои кораби се пускат записи с аудио-ефекти, за да засилят усещането, че “си бил там, на място.”
Редица от по-големите кораби-музеи започнаха да предлагат организирането на сватбени тържества, различни видове сбирки и други събития, дори преспиване на борда, а някои, които все още са годни за плаване – и къси круизи. В тази категория попада ежегодната “обиколка “ на Constitution, при която корабът е извеждан на влекало в залива. Допускат се само хора с покани и поради това “плаването” е високо ценено.
Туристическата привлекателност на крайбрежните райони, украсени с интересен стар кораб, е толкова силна, че повечето големи пристанищни градове в света поддържат поне по един кораб-музей, дори това да означава да се построи копие на стар съд, което е още по-скъпо. Първият кораб-музей навярно е бил “Арго” на Язон, който след експедицията за завладяването на Златното руно, бил запазен на брега и показван на посетителите векове наред.

По-забележителни кораби-музеи
RMS Queen Mary - Long Beach, презокеански пътнически кораб
HMS Belfast - London, кръстосвач
USS Constitution - Boston, най-старият запазен военен кораб в света
Cutty Sark - Greenwich, единственият запазен клипер
Mayflower - Plymouth, първият кораб, откарал заселници в Щатите (копие)
USS Midway - San Diego, най-големият самолетоносач-музей
USS New Jersey - Camden, New Jersey, един от бойните кораби с най-дълга служба през ХХ век
USS Missouri - Pearl Harbor, линеен кораб, на който е подписана капитулацията на Япония слез Втората световна война
USS Nautilus - Groton, Connecticut, първата ядрена подводница в света
USS Hornet - Alameda, California, самолетоносач, служил през Втората световна война и във Виетнам, а така също и за посрещането и изваждането от капсулата на екипажа на космическия кораб “Аполо 11”
USS Yorktown - Charleston, South Carolina, самолетоносач, влязъл в строя през 1943 г.
Star of India - San Diego, най-старият действащ кораб
Regalskeppet Vasa - Stockholm, единственият запазен в света боен кораб от ХVІІ век
HMS Victory - Portsmouth, като другите кораби-музеи HMS Victory е отворен за посещение, но той е и флагман на Британската кралска флота и е най-старият в света кораб, който служи във военен флот.
Bluenose II - Lunenburg, Nova Scotia
USCGC Taney – последният запазен американски кораб, който е бил в Пърл Харбър по време на японското нападение
USS Texas - La Porte, Texas, последният оцелял дреднаут, служил и през двете световни войни през ХХ век
USS Intrepid - New York City, самолетоносач
Peking, четиримачтов барк от прочутата Р-линия -  South Street Seaport, New York
HNoMS Rap - Horten, Norway, първият торпедоносец
USS Lexington - Corpus Christi, Texas, United States, самолетоносач от Втората световна война
HMY Britannia - Edinburgh, последната кралска яхта във Великобритания
HMCS Sackville - Halifax, Nova Scotia, последната запазена ескортна корвета от Втората световна война
Руският крайцер Aurora - St. Petersburg, Russia, дал първият изстрел на Октомврийската революция
SS Great Britain - Bristol, проект на Brunel, първият презокеански кораб с гребен винт и железен корпус
USS North Carolina - Wilmington, North Carolina; линеен кораб от Втората световна война, участвал във всички кампании в Пасифика
USS Massachusetts - Fall River, Massachusetts
Hiddensee - Fall River, Massachusetts; единствената руска ракетна корвета от класа “Тарантул І”, която се показва в света.