начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОРСКИЯТ МУЗЕЙ В САН ФРАНЦИСКО
Морският музей (оригиналното му название е San Francisco Maritime National Historical Park – Национален морски исторически парк на Сан Франциско) е разположен в най-северната част на пристанището на Сан Франциско, в район, наречен Рибарски Пристан – Fisherman’s Wharf. На пирса на Hyde street са разположени плаващите кораби-музеи. До тях се намират работилниците, в които се реставрират стари лодки и катери, които също ще са част от експозицията. Съвсем наблизо, на ъгъла на улиците Хайд и Джеферсън, се изгражда бреговата част на музея. Разположен в сградата на историческите складове Haslett, той ще бъде отворен за посетители през 2009 г.
От намиращите се на пирса шест кораба вниманието грабва Balclutha, еди от последните оцелели ветроходни кораби с право ветрилно стъкмяване. Построен в Глазгоу, Шотландия през 1886 г., той плава 13 години под британски флаг между Англия и Сан Франциско като минава покрай опасния и бурен н.Хорн. Към Америка корабът превозвал въглища и генерален товар, а в обратна посока – зърно от Калифорния с отличния за 19 век ход от 300 мили в денонощие. През 1903 г. той сменя корабособственика и е преименуван – Star of Alaska. В продължение на 27 години той превозва персонал и суровини за консервните заводи в Аляска, а обратно в Сан Франциско – готовата продукция от консервирана сьомга.
Срещу ветрохода  се намира последният оцелял от 50-те парни автофериботи с гребни колела. Eureka е построен през 1890 г. и в продължение на десетилетия е кръстосвал водите на залива на Сан Франциско. Последният му рейс е бил през 1957 г. Реставриран е в първоначалния си вид и изящество на корабите от тази ера и носи на палубата си стари автомобили и камиони, които ни връщат във времето на експлоатацията му.
Друг интересен кораб е 3-мачтовата шхуна с черен корпус C.A.Thayer, построена през 1895 г. Тя е превозвала дървен материал от северозападното крайбрежие на Тихия океан до фабриките на Калифорния. Все още не е напълно реставриран – предстои да му се постави рангоута и такелажа. Наблизо са 2-мачтовата Alma, една от последните плоскодънни шхуни, превозвала сено за конете на Сан Франциско; океанският парен буксир Hercules, построен през 1907 г. и буксирът с гребни колела Eppleton Hall. Последният е построен в Англия през 1914 год и е обслужвал корабите по р.Темза.
Когато бъде напълно завършен през 2009 г., Морският музей на Сан Франциско ще разказва на посетителите си истории за пътешествия, приключения, открития и различни култури.
НИКОЛАЙ ВЛАХОВ
Сан Франциско - Варна