начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОРСКИЯТ МУЗЕЙ В САН ДИЕГО
Морският музей в Сан Диего, Калифорния, се намира на около 500 метра североизточно от кораба-музей Midway, в район от пристанището, наречен North Embarcadero. Той предлага една от най-прекрасните колекции от исторически кораби в света. Сред тях на първо място бих сложил ветрохода Star of India, който е най-старият действащ кораб от този тип. (За него има статия в бр.19/2006 г. на МВ.) Към написаното тогава бих добавил, че ветроходът се управлява и поддържа от екипаж от доброволци, които целогодишно се обучават на борда. Това се отнася и за другите действащи кораби от колекцията на Морския музей – ветрохода Californian и пилотския катер Pilot. Те извършват кратки и по-продължителни преходи в акваторията на пристанище Сан Диего по предварителна заявка. Останалите кораби в Морския музей са парният ферибот Berkeley, парната яхта Medea, пилотският катер Pilot, руската подводница Б-39, а така също копията на английската фрегата от XVIII век HMS Surprise и на шхуната от средата на ХІХ век Californian. Необходимо е да отбележа, че на всеки експонат от колекцията има самостоятелна изложба както за историята на самия кораб, така и за други кораби от този период. И естествено – магазин за сувенири, които да ви напомнят за посетения кораб.
BERKELEY
Berkeley е построен през 1898 г. и в продължение на 60 години обслужва линии в района на Сан Франциско. Той е блестящ пример за парен пътнически ферибот от Викторианската епоха и е обявен за национална забележителност. Парната машина с трикратно разширение е реставрирана напълно и действието й се демонстрира на посетителите с помощта на хидравлика и сгъстен въздух. На борда на ферибота са изложени многобройни табла със снимки и документи, а така също модели на кораби от ветроходната и параходната ера. Особено внимание е отделено на военноморското присъствие в Сан Диего и на местния риболов. Тук се намират офисите на музея, голяма библиотека и работилница за изработване на корабни модели. Има зала с 800 места за различни официални мероприятия.
По време на голямото земетресение в Сан Франциско през 1906 г. Berkeley превозва и спасява хиляди жители на града от разрушенията и пожарите. Екипажът работи денонощно без почивка, за да спаси многобройни човешки животи, без да знае каква е съдбата на собствените им семейства. През 1973 г. корабът пристига в Сан Диего и оттогава е един от забележителните експонати на Морския музей. На борда му целогодишно се провеждат много фирмени и официални срещи и събирания (включително сватби).
CALIFORNIAN
Шхуната Californian е копие на митническия кораб C.W. Lawrence, който е патрулирал край бреговете на Калифорния в средата на XIX век, по време на Златната треска. Тя е построена през 1984 г. в чест на Олимпийските игри в Лос Анджелис и е била една от атракциите по време на игрите. През м. юли 2003 г. с указ на губернатора е обявен за официален ветроход на щата Калифорния. Корабът е извършил многобройни плавания покрай западните брегове на САЩ с любители на ветроходния спорт, ученици и студенти. Правил е и по-далечни преходи до Хавайските острови, Мексико и източното крайбрежие на САЩ.
Шхуната е с дължина 44,2 м и водоизместване 130 тона. Тъй като е проектирана за високи скорости, на двете си мачти носи 9 ветрила с обща площ 7000 кв. фута. Има и въоръжение – на палубата са поставени 4 оръдия, стрелящи с 3-килограмови гюлета. Корабът
става притежание на Морския музей през м. юни 2002 г. благодарение на семейната фондация на Хюз и Шийла Потикър. През зимата и пролетта на 2003 г. е извършен основен ремонт на корпуса, рангоута и подмяна на такелажа, а така също обновяване на механичните системи и подпалубните помещения. Всяко лято шхуната извършва голямо плаване покрай бреговете на Калифорния, за да приобщи повече любители към ветроходството.
HMS SURPRISE
Това е копие на английска фрегата от XVIII век от епохата на адмирал Нелсън. Корабът с дължина 54,5 м е 3-мачтов, с пълно стъкмяване и въоръжение от 24 оръдия. Построена през 1970 г. с първо име HMS Rose, фрегатата се използва като учебен ветроход и в продължение на 30 години посещава много пристанища по източното крайбрежие на САЩ.
Поради ненадминатата си автентичност и внимание към всеки детайл фрегатата бе предпочетена от авторите на филма „Капитан и Командир: Далечният край на света” (Master and Commander: The far side of the world) - неизвестно защо преведен у нас като „Господар и Командир”. Така по-голямата част от наградения с два „Оскара” филм е заснет на този кораб. След приключване на снимките е решено Surprise да бъде предаден на музей и през м. октомври 2004 г. той става собственост на Морския музей в Сан Диего. След ремонт и проверка на мореходните му качества корабът е включен в експозицията, непосредствено до Star of India. През 2007 г. е извършил 4 плавания и е решено всяка година да излиза по няколко пъти в открито море. На борда на Surprise се намира богата колекция от оръжия от XVIII век (предполагам, че голяма част от тях са от реквизита на филма).
MEDEA
Това е парна яхта от началото на XX век. Тя е завършена на 29 август 1904 г. и е построена за рекордните 51 дни. Нейният пръв собственик е бил богат земевладелец от Шотландия. Корпусът й е стоманен, а надстройката е облицована отвън и отвътре с дъбов и тиков материал. Парната й машина е с мощност 254 к.с., която осигурява скорост от 10 възла, но икономичният й ход е 8,5 възла. Парният котел се захранвал с въглища и едва през 1964 г. е преминал на течно гориво.
Колкото е красива и привлекателна яхтата, толкова е интересна и забележителна нейната история. Била е мобилизирана в двете световни войни, служила е в три национални ВМС и е сменила 6 национални флага. По време на Първата световна война е закупена от френските ВМС, които я преоборудват като артилерийски катер и й дават името Corneille. Въоръжена със 75-мм оръдие, подводни бомби и наблюдателен балон, тя участва в осигуряването на ескорта на френските конвои. След войната си връща името и британския флаг. Става притежание на членове на парламента и често кръстосва Средиземно море.
В началото на Втората световна война яхтата е мобилизирана от британските ВМС и служи като кораб-носител на баражни балони срещу вражеската авиация в устието на р. Темза. След това тя се връща в Шотландия, където е мобилизирана от ВМС на Норвегия и се използва като спомагателен кораб за норвежките командоси.
След 1946 г. яхтата носи отново британския флаг и извършва круизни плавания до Корнуол и о. Уайт. През 50-те и 60-те години е дадена на чартър на различни оператори, а през 1969 г. е продадена на шведски корабособственик. През 1971 г. Medea е закупена от богат американец, който я реставрира и дарява на Морския музей. Тя пристига в Сан Диего на 14 юли 1973 г. Оттогава яхтата е извършила многобройни плавания с VIP-гости на града и музея.
PILOT
Спуснат на вода на 7 август 1914 г., Pilot е служил като пилотски катер в продължение на 82 години. По време на Втората световна война е мобилизиран като патрулен катер, но в същото време продължава да превозва граждански пилоти до корабите. След войната той се връща на гражданска служба с нови главен двигател и надстройка, осигурени от Бреговата охрана на САЩ. На димохода му са гравирани шест нашивки (като нашите курсовки) за всеки месец на служба във ВМС.
През 1996 г. катерът излиза от активна служба в пристанищния флот и е подарен на Морския музей. От м. януари 1999 до м. април 2002 г. доброволци и служители от музея го ремонтират по стандартите на Бреговата охрана и го преоборудват като плаваща класна стая за обучение на студенти и ученици. Така започва нова страница в дългата история на катера. Той почти непрекъснато плава в залива на Сан Диего с групи ученици. Поради тази причина не успях да го заснема при посещението си в музея.
ПОДВОДНИЦА Б-39
Тя е една от многото съветски дизел-електрически подводници, проект 641 (по класификацията на НАТО “Foxtrot”), изведени от състава на руския флот поради продължителната, си над 20-годишна служба и след края на Студената война. Тогава е продадена на Морския музей. Така и е обявена в каталога на музея като „останка от Студената война”, когато съветски и американски кораби се преследваха и дебнеха по всички кътчета на Световния океан.
НИКОЛАЙ ВЛАХОВ,
Сан Диего - Варна