начало
избор на брой
"Морски колекции"
Кораби-музеи:
OLD LADY ОТНОВО Е BLEICHEN
Много се спори по въпроса колко дълъг може да бъде животът на един кораб, но някои истории надхвърлят всякакви прогнози и дори завършват с хепиенд. Пример за това е корабът за генерални товари, сполучливо наречен “Старата дама” (Old Lady). През януари 2007 г. той се завърна в Хамбург, за да се превърне в плаващ музей, след като плава почти половин век. Преходът от Турция до германското пристанище (3400 морски мили) бе извършен на собствен ход. “Старата дама” стана част експонат на Shiftung Maritim, организация, създадена през 2001 г. от HSH Nordbank по инициатива на Хамбургската търговска камара за запазване и представяне пред публиката на елементи от ханзеатското морско наследство.
3000-тонният съд е построен в корабостроителницата в Нобискруг, Германия, през 1959 г. и е плавал под имената Bleichen, Canal Grande и Arcipеl, но през последните 29 години превозва стоки за базираната в Истанбул компания “Джафероглу Денизджлик.” Джем Кантас от “Джафероглу” казва, че корабът бил закупен на цената на скрап със средства, събрани от бивши членове на екипажа, бивши акционери в първата компания-собственик – “Х. М. Геркенс”, ентусиасти на морската идея и други хамбургски граждани.
Корабът е запазен до 90 % в оригиналния си вид, чак до столовете в офицерския салет. Кантас добавя: “Той е от последните класически кораби в морската търговия. Всичко на борда се задвижва с прав ток, има дървени капорти на хамбарите и тикови палуби.”
В миналото корабът превозвал генерални товари и в един случай имал на борда си 56 различни колета за 56 различни клиенти. Но с промените в морската търговия и настъплението на контейнеризацията, започва да превозва балиран тютюн, памук, дървен материал, различни машини и съоръжения. В един случай дори превозил цял цирк – с лъвовете, слоновете и цялото оборудване на атракциона.
“Старата дама” е плавала в Черно и Средиземно море, до Западна Африка, но сега вече, прясно боядисана, пременена “като невеста”, възвърна първоначалното си име Bleichen и закотвен в Hansahafen
радва жителите и посетителите на Хамбург.
МВ
Снимки Интернет
Old Lady в Босфора.
Корабът по времето, когато е с името Arcipel.
Old Lady по време на преходаот Турция до Германия.
Тържественото отношение на Old Lady в Хамбург.
Old Lady в празнична разцветка при пристигането в порт Хамбург.
Old Lady маневрира за заставане към кея без помощта на пристанищни буксири.
Последни метри до кея.
Подадена е командата за спускане на корабния трап.
Поглед към кърмата при пристигането на кораба в Хамбург.
Поглед към кърмата след м. април 2007 г.
Поглед към носа на Bleichen.
Поглед към десния борд на Bleichen.
Поглед към левия борд на Bleichen.
Поглед към кърмовата надстройка и димохода на Bleichen.