начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПЛАНИРАНА Е РЕСТАВРАЦИЯТА НА ПОДВОДНИЦА
ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

* HMS Alliance - единствената оцеляла подводница в Обединеното Кралство от Втората световна война, е все по-близо до възвръщането на предишния й бляскав вид, възможно най-близък до конфигурацията от 1947 г., благодарение на инженерния потенциал на компанията Frazer-Nash

Подводницата клас Amphion е била популярен експонат в Кралския военноморски музей на подводното плаване в Хампшир. Целта на реставрационния проект, за който излязоха съобщения в медиите, е след дългите години на корозия и упадък да се възроди HMS Alliance и тя отново да се превърне в атракция за посетителите на музея. Компанията Frazer-Nash е била назначена да менажира двете фази на проекта след успешното й представяне на конкурса за работата.
Първата фаза включва създаването на документация за очертаване на изискванията за структурния ремонт на подводницата и определянето на фирми подизпълнители, които да извършат фактическата работа по ремонта. Тази фаза ще приключи с определяне на очакваните разходи, необходими за втория кръг, когато Кралският военноморски музей на подводното плаване ще кандидатства за финансирането на проекта пред Heritage Lottery Fund (Британският фонд за културно наследство).
Втората фаза на реставрационния проект ще бъде фактическата работа по възстановяването на подводницата, но тази дейност зависи изцяло от размера на отпуснатите средства. През този етап от Frazer-Nash ще наблюдават и ръководят ремонтната дейност по HMS Alliance.
По Shiprepair & Conversion Technology

Бележка на редакцията: H.M.S. Alliance (бордови номер P147, сменен през 1961 на S67) е подводница от клас Amphion (по-късно клас Acheron). Поръчана е време на Втората световна война (през 1943 г.) и е предадена на Кралския флот от корабостроителницата Vickers Armstrong, Barrow-in-Furness през 1947 г. H.M.S. Alliance е единствената, оцеляла от своя клас до 1981 г. и това е едната от причините през същата година да е определена за мемориал и музеен кораб.HMS Alliance като мемориал и музеен кораб.
Снимка Shiprepair & Conversion Technology
HMS Alliance преминава през Гибралтарския пролив. Снимката е направена през 1965 г. от PETER BUNN. Източник: https://military-genealogy.forcesreunited.org.uk