:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
КОНФИСКУВАНИ СА СТОТИЦИ ЯХТИ
Стотици тежко въоръжени полицаи от специалните части на Мексико, безброй полицейски автомобили и затворнически автобуси атакуват яхтклубове по океанските крайбрежия на страната. Цялата операция се провежда светкавично, но липсват обичайните зловещи команди, крясъци и дрънкане на белезници. Целите са набелязани предварително, а те са на първо място яхтите на американски и канадски пенсионери, които прекарват последните години от живота си в слънчевата и топла страна. Казано с други  думи – яхти с дължина около 10-12 метра. Повечето от тях са купувани на старо, с малки изключения, разбира се. Собствениците прекарват времето си в повечето случаи на кея и по плажните кръчми, плащат си портовите разноски „на общо основание” и харчат парите си в същата тази държава.
Но нека продължим нататък. Изумените жители, туристи и яхтсмени си мислят първоначално, че става дума за поредния евтин и безвкусен екшън- филм и
Част от яхтклуба в Акапулко. На малката снимка се виждат страшните и въоръжени до зъби люде, които са готови да влязат в тежка битка с пенсионерските яхти и техните собственици.
очакват всеки момент да бъде заловен виден наркопласьор или  търговец на оръжие, оглеждат се за известни актьори, но остават дълбоко разочаровани. Полицаите са много любезни, не щурмуват безогледно яхтите на възрастните хора, не крещят заплашително и въобще се държат подозрително цивилизовано. Дори не се качват на яхтите!
Изплашени собственици на яхти подават с разтреперени ръце документи на страшните хора с автоматично оръжие по безбройните кейове на Мексико, а пък онези, които си пият бирата под навеса в яхтклуба, тичат презглава към разплаканите си жени в яхтите. 
За какво всъщност става дума? На основание Указ на президента на Мексико, г-н Enrique Pena Nieto, всички собственици на яхти, които нямат т.н. Permits (разрешение за пребиваване) ще бъдат вписани в специален списък, на основание на който яхтите им ще бъдат конфискувани и продадени на търг в полза на държавата. Тук нещата започват да стават много сериозни! Собственикът на яхтата не е на борда - конфискация. Просрочил си само с един ден разрешителното - конфискация. Отишъл си в съседното село да си купиш хляб и марули, а жена ти в момента е на борда на яхтата, но документчето е в джоба ти в съседното село - конфискация!
На всичкото отгоре акцията се провежда много избирателно - огромните яхти не се проверяват. А това разрешително за цяла година струва 70 (седемдесет!) долара и за никой не е проблем то да бъде платено.
До този момент са проверени над 1600 яхти, като никой не знае дали не е попаднал в „черния” списък. Властите мълчат упорито и никой няма възможност да провери как стоят нещата в действителност. Междувременно високопоставени личности в САЩ са започнали разследване по случая, но до този момент няма никакви резултати. Тези, обаче, които познават ситуацията в Мексико, са на мнение, че това е един доста спорен и напълно безрезултатен начин да се напълни хронично празната мексиканска хазна. За да бъда съвсем коректен, трябва да кажа, че съгласно мексиканското законодателство властите имат на разположение  три „хода”, а именно да задържат яхтите 4 месеца, след това да ги освободят, или да наложат глоба на техните собственици, или да ги продадат на търг. Всички, които познават местните порядки са единодушни, че държавата ще се ориентира към третата опция. Ако това се случи, целият яхтен туризъм и всичко, свързано с него ще понесе огромен удар, от което държавата няма да може да се възстанови дълго време.
Питам се само, дали Мексико е единствената държава, в която се мисли по толкова плитък начин и се прави всичко възможно да се пропъдят чужденците? Дали някой от читателите няма да си спомни за още някоя друга подобна държава?
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”