:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
REVOLUTION 22 - ЗАЩО ПЪК НЕ И ТАКА?
Според традиционният смисъл на думата не би могло да се твърди, че тази яхта е красива. Човек остава с впечатлението, че към седмия метър фирмата е свършила парите, „отрязали” са част от щатния котвен отсек и всичко останало, което се намира под и над бака и са решили, че и така става. Това, естествено, е твърде опростенческо тълкуване на този проект и нещата не стоят точно така.
Ние все още не сме свикнали с този външен вид на яхтите, но така беше  преди много години и с булбовия нос на корабите. Изписаха се доста нелицеприятни неща за тази концепция, но после се видя, че става дума за едно фундаментално приложение, да не кажа откритие, в областта на хидродинамиката. Предполагам, че и в този случай има някаква „загадка”, чието решение предстои след известен брой тестови плавания с новата яхта.
Revolution 22 е дълга само 6,80 метра и е построена от специалисти в областта на алуминиевите лодки в La Rochelle от фирмата AFEP – Marine. Конструкторът на тази лодка е известният в тези среди г-н David Raison, който впрочем спечели с подобен съд с нос, наречен Scow състезанието Mini – Transat, като лодката му беше само 6,50 м. Това е безспорен факт, но въпросът е дали тази технология би могла да се приложи и на крейсерските яхти с по-големи размери.
По време на извършените тестове се оказа, че яхтата притежава завидна за дължината си динамика, много добра скорост и „държи” курса без особено голяма намеса от страна на екипажа. Корпусът е много стабилен, липсват всякакви вибрации при всички ветрови режими и вълната (естествено!) се разлива под форщевена много по-плавно и без да качва вода на палубата.
Да не говорим за развитието и дизайна на подпалубното пространство, което дава възможност за обособяването на едно много прилично спално помещение в предната част на тази иначе много малка яхта. Предвиден е дори и малък, но напълно достатъчен котвен отсек за всички въжета, вериги и пр.
И нека пак да повторя: най-голямото достойнство на тази яхта е огромното вътрешно пространство. Няма друга подобна яхта с тези иначе скромни размери с подобен обем под палубата. И това е добре, тъй като от всички съществуващи яхти на този свят само около 10 % са състезателни. С останалите 90 % хората искат да почувстват Морето, Свободата и относителната си Независимост след ежедневните разправии и дрязги на сушата. А това е най-важното!
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Yacht/P. Contin
Една доста необичайна гледка и винаги на крен.
Вътрешното разпределение е впечатляващо. Предвиден е дори малък котвен отсек под форпика.