:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ЯХТЕНОТО ОБОРУДВАНЕ И НЯКОИ МОДНИ
ТЕНДЕНЦИИ

Бялото този сезон е всъщност доброто старо черно

Никой да не си мисли, че ще може този сезон да излезе от яхтклуб „Капитан Георги Георгиев – Порт Варна” и да тръгне в посока „Аладжа банка”, примерно казано, ако винчовете на яхтата му НЕ СА ... бели! Ще бъде просто унизително за този яхтен екипаж и особено за собственика на яхтата. Който не вярва, моля да чете по-нататък.
„Законодателите” от HARKEN и този път са безкомпромисни: Този сезон трябва да се плава само с бели винчове на яхтите. Добре де, ама който си е купил един път винчове от тази фирма, няма нужда да ги сменя в (поне) този си живот. Прав ли съм или ... да?
А и не само лебедките трябва да са бели. По възможност и стоперите, и обръщачите, и блоковете, и ...  Доста „солено” излиза цялата тази нова мода. Защото ако не е чисто модно увлечение, просто не знам за какво е цялата тази дандания, чистосърдечно си го признавам.
Едва ли бялата боя е по-лека от черната, сивата, червената или която и да е друга. Едва ли ще се създаде и по-добра аеродинамична среда около фитинга, та лодката да се движи по-бързо. Тръгваш, да речем, от пристанището в посока Бяла и развиваш скорост, която е с 0,00000001 възела по-голяма от тази на конкурентите, които са с черни винчове. Шегувам се, разбира се, но нищо по-удачно не ми идва на ума. Ако някой се сети, моля, да сподели с нас своите виждания по въпроса.
Та така стоят нещата, уважаеми колеги. Нека, моля, всичко да е в бяло, че после да няма рекламации, а и гаджетата да не ви гледат с презрение, като си стоите на вашия 20-метров „Сван” с черните лебедки, а те се кипрят на петерсончето  с ... белите лебедки.
По-голям интерес представляват, обаче, новите четирискоростни (!) лебедки от Pontos, които сменят автоматично предавката, в зависимост от моментното натоварване на въжетата. Добро решение, особено за по-големите лодки и при силно време. По този начин се избягва купуването и монтирането на повече винчове, а с това и общото тегло все пак се намалява.
Една много приятна и високоефективна новост са стоперите на Spinlock от серията XTR. В резултат на основно преработената концепция и механика, стоперите са в състояние да задържат сигурно въжета с диаметър до 12 мм. и натоварване над 1000 кг.
Освен това тежестта им е намалена с 30 %.
Мисля си, че все пак ще е още по-добре, ако всичко на яхтата е развито в бялата гама – панталони, обувки, ризи, гащи, а защо не и котвеното въже с веригата. Така никой от конкуренцията няма да се усети в първия момент, че лебедките и другите неща, които сме купили миналата година за някакви си 15 - 20000 долара, не са съвсем бели. Но кеф цена няма, пък  нали трябва да му се удари и на ЕГО-то един шлайф в началото на сезона.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: производителите
Новите радиални винчове на Harken. Бели, естествено.
Четирискоростните лебедки на Pontos, които превключват автоматично предавките, в зависимост от натоварването.
Новите стопери на Spinlock с напълно променена механика и много мощен захват.