:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
SCANGAARD 26 - КЛАСИКАТА Е НЕПОДВЛАСТНА
НА МОДАТА!

Много красиви яхти има на този свят, спор няма, но тази е просто великолепна. Спомням си, че преди много години пред яхтклуба във Варна беше оставена една дървена 6-7 метрова лодка с дълъг кил и окачен рул, с изящно извит леко нагоре нос и плавни обводи. Един ден стояхме там с Тинко Трифонов (Бог да го прости!) и доста време обсъждахме качествата й и колко би било хубаво да поплава човек с нея, ама в бурно Море ... Нямахме този късмет.
Тази скандинавска концепция се слави именно с изключителната си мореходност и ветроходни качества. Не е много бърза, но нека това да й е кусурът, както се казва. „Качва” изключително добре срещу вятъра, а като й застопориш руля - можеш да си сигурен, че нищо лошо няма да се случи, докато си направиш едно кафенце на газовия котлон.
Преди доста години плавах на един стар дървен  9-метров „Фолкбот” две седмици, обикаляйки около островите Pell, Amrun и Fohr в Северозападната част на Германия. Собственикът, бивш професионален риболовец, ми показваше с нескрита любов и преданост тънкостите при управлението на тази забележителна лодка. Всичко по яхтата беше „пипнато” по един типичен за северните народи начин. Бронзовият фитинг, палуба, корпус, подпалубно пространство – всичко блестеше като ново, а лодката беше на повече от 40 години ...
Този прекрасен човек ми показа, впрочем, някои заплетки и тънкости при работа с въжета, за които нито бях чел, нито бях виждал преди това. Показа ми и как трябва да се кара тази лодка в тамошните доста сурови условия, за което винаги ще му бъда благодарен.
Класика! Никакви други коментари не са необходими.
Нови материали, светло и фунционално разпределение на подпалубното пространство.
За мой късмет времето беше доста студено, а морето - бурно, и тогава именно видях на какво са способни тези лодки. Плава устремно на остър курс, не качва вода и няма никакви вибрации по корпуса. Седиш си на руля, гледаш прекрасното бурно Море и се радваш на живота. Не ми се слизаше след плаването, вярвате ли?
Но да се върнем на основната тема. В най-скоро време корабостроителницата Degero Jachtbau GmbH ще представи своята нова яхта Scangaard 26, която всъщност е един удължен и доразвит вариант на Scangaard 21. Разликата между двете лодки не са само тези 5 фута разлика, но и значително подобрената концепция (кокпит и вътрешно обзавеждане) и много по-добрите условия за живот под палубата.
В просторния кокпит спокойно ще намерят място 6 човека, въпреки че за по-дълго плаване трима са предостатъчни. Ветрилата се управляват спокойно от кокпита, а при наличието на ролреф карането се превръща в удоволствие. При наличието и на качествена (!) рифоваща система и за грота в самия гик, плаването е перфектно. Не ти трябват щормови платна, тичане напред-назад и пр. Не трябва да се забравя, че щатното оборудване не предвижда релинги и леери, което не означава, разбира се, че не могат да се направят и монтират.
По-интересните идеи се забелязват под палубата. Там акцентът пада върху значително подобрените условия за живот, съобразени с новите тенденции в яхтостроенето. Много функционално са разположени четири койки за екипажа, място за малък камбуз и дори за една миниатюрна химическа тоалетна. Всичко е по-светло и по- достъпно.
Бъдещият собственик може да избира между извънбордов двигател и два вградени - един електрически и един дизелов (13 к. с.) Яхтата, тежаща 1,7 тона, би могла да се превозва и с двуосен колесар.

КРАТКИ ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ :
1.Дължина: 8,18 метра
2.Широчина: 2,43 метра
3.Газене: 1,20 метра
4.Тегло: 1,7 тона
5.Баласт: 750 кг. (44 %)!
6.Ветрилна площ на остър курс: 32 кв. м.
В началото на месец май 2013 г. се очаква първата яхта от този модел да бъде пусната на вода. Предполагаемата цена с вграден дизелов двигател Volvo Penta ще бъде някъде около 60 000 евро.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: корабостроителницата