:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
„КОЛКОТО И ДА СТЕ ДОБРИ, ТАЗИ ГОДИНА
ТРЯБВА ДА ЗАГУБИТЕ!”

Спартакиада по морски спортове на ВМС в гр. Варна, 2013 г.

Гр. Козлодуй, от специалния кореспондент на „Морски вестник”

Заглавието не е измислено от автора и не е преписано от дебели книги. То е изпаднало съвсем спонтанно от устата на домакините по време на „Спартакиадата по морски спортове на ВМС в гр. Варна от 05 до 08.08.2013 г.” Станало е като спонтанен аборт след нежелана  бременност, като зачеването се е осъществило  миналата година по време на същите тези състезания.
Тогава отборът на АЕЦ „ Козлодуй” зае безапелационно първото място и по този повод една телевизионна журналистка зададе в ефира придобилият републиканска слава въпрос: „Абе, как можаха едни работници да победят възпитаниците от Военноморското училище!” Победиха го и още как и при това състезатели, чиято обща възраст е два пъти по-голяма от тази на кадетите! Какво се случило после по време на разбора на „занятието”, мога само да си представя ...
Резултатите, впрочем, от този разбор станаха ясно на тазгодишното състезание, когато над всички участници тегнеше ненаписаният лозунг „Победа на всяка цена!” или пък „Победа без оглед на жертвите” и т.н. Е, слава Богу, жертви и контузии нямаше, но пък за сметка на това в безкомпромисната битка падна безславно т.н. „феърплей”. Тази дума може да означава каквото си иска , но по-лошото е , че напълно бяха обезличени понятията „другарство”, „взаимопомощ”, „гостоприемство” и много други.
И защо беше нужна цялата тази мелодрама, уважаеми господа организатори? За едната му там тенекиена купичка с почти никаква номинална стойност, която да се мъдри в кабинета на някое началство и да почесва с неизрязани нокти нечие самолюбие?
Защо не беше изложен на видно място за всичките отбори списъка на коридорите, в които щяха да се състезават после екипажите? Аз знам отговора, знаят го и всички участници: Защото предвидените в този списък правила нямаше да бъдат спазени! Точно така и стана и свидетели са всички участници! Протестираха само „работниците”, но, естествено, никой не им обърна никакво внимание. Все едно, че не ставаше дума за редовен участник в Спартакиадата, поканен официално от организаторите, а за случаен кибик от плажа на „Златните пясъци”. Няма да се впускам в подробности относно нарушенията на Правилника. Всички ги знаят, но само представителите на спортен клуб „Атом” – Козлодуй имаха смелостта да вдигнат глава и да попитат. Щото курсант, примерно казано, смее ли да си отвори устата ...
Защо беше проведена техническа конференция, на която „съвсем случайно” не беше поканен водача на отбора на АЕЦ „Козлодуй” и по-късно организаторите бяха „забравили” да му съобщят, че е взето решение да се гребе без кранци в лодката? А нали тези решения са едно от най-важните задължения на Главния съдия и всички останали под, над и до него? Или този „орган” е бил зает в това време с месенето на погачата за прощалната, дружеска вечеря, която така и не се е състояла или са били ангажирани с подготовката за общите снимки на отборите, които така и не са били направени – поне с отбора на „работниците” .
Защо след приключването на гонките лодките не са били проверявани от съдийската комисия за наличието на предвиденото в Правилника оборудване: СКАРИ (пайоли), резервно гребло и т.н. За кранците вече споменах, нали? Някои от думите съм написал с главни букви на принципа: „Казвам ти дъще, сещай се снахо!” Нямаме преки доказателства за това, за което всички се сещат, но все пак въпросът остава открит. Една от лодките (коя ли ще да е тя , питам  наивно?) е била отбуксирана с военен катер директно след пресичането на финалната линия. Не е много сложно човек и сам да си направи съответните изводи, но това едва ли вече има някакво значение.
Защо отборите не са били подредени според предварителния жребий? Могат да бъдат зададени още доста въпроси, но не го правя, защото знам, че няма никакъв смисъл.
Интересно е да се знае, обаче,  че нито една от подадените контестации от страна на отбора на АЕЦ „Козлодуй” не е била уважена. Без никакви обяснения. Просто така, както се казва в една глупава песен от недалечното ни минало.
На изпроводяк момчетата от Козлодуй ми казаха, че не се сърдят на никого и че оценяват много високо представянето на всички свои конкуренти в състезанието. И са решили догодина да се представят още по-добре. В превод това послание означава, че битката за първото място ще бъде още по-оспорвана и напрегната. Дано това да стане точно така, но без никому ненужните подскоци и пируети в организационно отношение.
Георги НИКЛЕВ
Най-възрастният участник в състезанията. Г-н Нанко Андреев е „само” на ... 48 години! Някой да има някакви въпроси?
Част от отбора на АЕЦ „Козлодуй” с наградите от тази година. В средата е дългогодишният ръководител на морския клуб, г-н Огнян Панов.
Това са Борислав Евгениев, Иван Александров и Румен Веселинов - други  „работници” от отбора на Козлодуй. И тримата са на 40 г. Всички от екипажа са висшисти, работят на пълен работен ден в централата и после тренират. Ако нивото на реката го позволява, разбира се ...
Ето ТОЗИ списък не е бил изложен на видно за всички отбори място, както е по Правилника. Обясних вече по-горе защо.
Наградите за отбора на спортен клуб „Атом”. Медалите не са стигнали за всички участници, ама кой ти гледа такива дреболии ... Това да не е Уимбълдън, с извинение!