:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ГРАНДИОЗНА ПОБЕДА НА ФРЕНСКИЯ ЕКИПАЖ
Възторжено посрещане от хиляди почитатели на яхтинга
Петък, 13 ч. местно време, френската яхта GROUPAMA с шкипер Franck  Cammas пресече първа финалната линия на 8-я етап пред Lorient. евероятно плаване на „късия” етап от Португалия до Франция! С тези 30 точки, които екипажът завоюва за генералното класиране, френската яхта си осигури една много необходима и „уютна” преднина пред  TELEFONICA.
А късметът и този път не беше на страната на испанците! В последния ден преди финала два пъти се чупи част от рулевото устройство! Първо излиза от строя лявото перо на руля, което е сменено за рекордно кратко време, но малко след това се троши и дясното и всичко отива по дяволите, както е прието да се казва. Този лош късмет им отне първото място в този етап, а може би и в генералното класиране. Плаването до френското пристанище продължи със силно рифовани платна, очаквайки всеки момент да останат и без второто перо на руля, което би довело след себе си огромни неприятности. Всички тези неочаквани аварии пратиха яхтата на последното място в етапното класиране. Жалко, много жалко за този страхотен екипаж!
На фона на всичко това блести постижението на CAMPER, която успя да подобри рекорда за проплавани мили за едно денонощие – 566 морски мили! Звучи почти невероятно но е факт Яхтата зае съответно второто място, а PUMA оформи окончателно подиума във френското пристанище. На четвърто място се нареди ABU DHABI.
През по-голямата част от времето – под вода...
В режим на глисаж и ... нов рекорд за 24 часа!
Френският национален герой, Franck Cammas, заяви че този етап е бил най-трудният за него и за екипажа му от самото начало на регатата. „Сънувахме тази победа през последните 10 месеца и ето че този наш сън се сбъдна” - заяви просълзеният шкипер на GROUPAMA. В началото на етапа се е наложило член на екипажа на бъде качен до топа на мачтата за да освободи края на един фал при сила на вятъра 8 и при диво подхвърляната от огромните вълни VO70!
Най-онеправдана от съдбата е все пак TELEFONICA. Както заяви шкиперът й Мартинес: „ ...две години тежка и непрестанна работа по подготовката за тази грандиозна регата се стопиха само за няколко минути”.
Все пак съществуват известни теоретични шансове за първата четворка в генералното класиране. Това са точките от пристанищната гонка във Франция, последният етап до Galway и там още един In-Port - Race, но във всички случаи най-добрите карти са в ръцете на екипажа на GROUPAMA.

Ето и резултатите от временното класиране:
1. GROUPAMA - 219 точки
2. PUMA - 196
3. CAMPER - 191
4. TELEFONICA - 191
5. ABU  DHABI - 122
6. SANYA - 39

Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR