:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтено оборудване:
„ALPHA – 1” - НОВАТА АЛТЕРНАТИВА НА
НАДУВАЕМИТЕ ДИНГИТА

Много е функционална тази лодка. Тя може да бъде наречена, разбира се, „спасителна”, „работна” и т.н., но това е без особено значение. Много лесно и бързо се сгъва и прибира където е нужно –  пред или зад мачтата, под кокпита, в самата яхта или на друго място, където може всеки момент да бъде сглобена много бързо и пусната на вода.
Производителят на лодката  е фирмата „Porta”, която от доста дълго време разработва подобен вид многоцелево динги. Предишният модел, използван дълго време от притежателите на малко по-големи яхти (12 – 15 метра), се казва „Genesis”, но има един основен недостатък – транцевата дъска не може да се сгъва, поради което цялата лодка заема доста повече място на борда.
Другата много важна разлика, особено в критични ситуации, се състои в това, че при „Genesis” транецът се снема изцяло и после допълнително се монтира. При новият модел дъската е интегрирана към корпуса и по този начин се пести много време, а и възможността да падне зад борда не съществува на практика. С това броят на операциите по сглобяването на лодката се намалява значително, а и необучен екипаж би се справил много по-лесно.
При „Alpha – 1“, както се нарича новият модел, трябва само седалките да се прибират отделно, които дори и да бъдат забравени по невнимание, това няма да се окаже толкова фатално при едно евентуално аварийно напускане на лодката.
Цената й е около 1900 евро и може да бъде купена – за сега – само при  производителя.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Производителя
„Alfha – 1“ е много мореходна и лесно се пуска на вода.
Много функционално и практично сгъване на транцевата дъска.
Транецът е допълнително подсилен и може да носи извънбордов двигател.