:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
TOMASZ CICHOCKI:
„ЩЕ СЕ ПРОБВАМ ОЩЕ ЕДИН ПЪТ!”

Това са думи на известния полски ветроходец Tomasz Cichocki, който трябваше да прекрати поредния си опит за самотна обиколка на света без прекъсване на борда на яхта от типа Delphia 40.
Идеята му всъщност беше да обиколи света с яхта, която е проектирана и построена за  най-обикновени круизни чартърни плавания и сега трябваше да се установи, дали този съд ще издържи на едно много сериозно натоварване във всяко едно отношение. Полският ветроходец се подготвяше цели осем години за това трудно плаване, но въпреки това нещата излязоха извън контрол и плаването се провали. Но поляците са твърди и решителни хора и не се отказат лесно от поставените им цели. Сега 54 –годишният Cichocki е твърдо решен да доведе до успешен край своята мечта.
Несъмнено полякът е бил бил мотивиран допълнително от големите успехи на своите сънародници – яхтсмени. Полякинята Krystina Choinowska – Likiewicz направи още през 1976 г. своята успешна обиколка, следвана от Henryk Jaskula, който обиколи света без спиране през 1979/80 г. на борда на легендарната яхта „Dar Przemysla”.
Последва един много дълъг период, в който не се случи нищо забележително в океанските плавания, за да се стигне до 2007 г., когато Tomasz Lewandowski с неговата „Luka” направи едно грандиозно nonstop – плаване в посока изток – запад!
Всъщност идеята за използване на яхти серийно производство никак не е нова. Всички обаче знаят, че когато се говори за „серийна” яхта, това далеч не означава, че яхтата тръгва на такова плаване в нейния - ако позволите да се изразя по този начин - „номинален” вид. Правят се много подобрения по отношение на нейната здравина и хидродинамичните и качества (корпус, рулево устройство, окачване на кила, такелаж и рангоут, ветрила  и пр.) , но се запазва, естествено, първоначалната й концепция и външен вид, ако човек се вгледа много внимателно... Един пълен гардероб ветрила, например, от най-ново поколение за подобно плаване струва колкото половин серийна яхта и това е нещо съвсем нормално.
През 2008 г. две полякини стартираха за околосветски обиколки на борда на своите серийни яхти „Mantra 28”. Първата беше Marta Szilaytis, само на 22 г., на борда на своята „Mantra Ania”, която започна своето околосветско плаване от Венецуела, Панамския канал и с две междинни спирания го завърши отново във Венецуела след 358 денонощия.
Втората жена беше Joanna Paikowska, която отплава почти по същото време, но от Тихоокеанското крайбрежие на Панама, мина северно от Австралия и южно от Африка и за 198 дни обиколи света без спиране. Условният финал на нейното плаване беше атлантическата част на Панамския канал. За жалост, обаче, нейното плаване не беше признато от World Sailing Speed Record Council. Мотивите са повече от прозаични: „ ... Не са изпълнени необходимите за това критерии.”
Само до преди около две месеца и чехът Petr Ondracek с неговата 28 – футова самоделна (!) яхта „Singa” беше на път да реализира околосветско плаване, но поради непреодолими трудности се наложи да спре принудително в Нова Зеландия.
Но да се върнем на борда на полската „Delphia 40,3” с нейния шкипер Cichocki. Тази яхта, разбира се, е доста по-голяма от „Мантрите” на неговите сънароднички, но пък той избра и значително по-тежкия маршрут от Брест към Южния океан. На всичкото отгоре се сблъска и с неидентифициран плаващ под водата предмет на около 1000 мили източно от Южна Африка, който повреди сериозно рулевото устройство. След тази авария се наложи спиране, което изключи възможността за обиколка без прекъсване . Авариите продължиха и в останалата част от неговото плаване. Сателитният телефон се повреди някъде около Бразилия и дълго време никой не знаеше къде точно се намира яхтата. По-късно нещата се оправиха, но плаването беше провалено .
Но полякът не се отказа окончателно от идеята си. Още щом пристана в Брест, той заяви пред френските журналисти, че ще направи ново плаване и със същата яхта , но вече задължително nonstop! Да му пожелаем този път пълен успех!
Георги НИКЛЕВ
Снимки : T. Cichocki
Полякът зад щурвала на своята „Delphia”
Със своето семейство след пристигането си в Брест.
Капитан Cickocki със своята „Polska Miedz” (Delphia – 40,3)
Joanna Paikowska след успешното завършване на околосветското nonstop-плаване на борда на своята яхта „Mantra Asia”.