:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Яхтостроене:
НОВИТЕ ДЪРВЕНИ МЕГАЯХТИ – ЧАСТ ВТОРА
Не съм много сигурен дали ще бъда в състояние да изброя хронологично всичките чудеса на света, но съм убеден, че тази яхта ще бъде едно от тях! Би трябвало да бъде и то на всяка цена!
Самият проект ме изумява до такава степен, че забравям за дълго всичките ни ежедневни разпри, скандали и недомислици, с които ни заливат всекидневно от всички страни!
В сравнение с тази гигантска във всяко едно отношение идея дори и готовата вече яхта „Panamax” на фирмата Baltic Yachts изглежда почти като детска играчка.
„Dream Symphony” със своите 141 метра дължина поставя всичко, което е правено до този момент в тази област на колене – в буквалния и преносен смисъл на думата. При това от дърво! Гледам проектите на този суперкораб, въртя ги насам – натам и не мога да повярвам, че това нещо ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА! И то в турска корабостроителница!
Четиримачтовата шхуна с нейните екстравагантни и в същото време класически форми ще се строи предимно от дървен материал, като за целта турските строители са заделили след много старателен подбор цяла гора!
По първоначални изчисления конструираната от Dykstra и Ken Freivokh мегаяхта ще бъде готова след 5 години. Тези две имена са достатъчна гаранция за спазването на този краен срок, въпреки някои скептични мнения. Скептици и черногледци е имало винаги, но те са в известен смисъл и катализатор на събитията.
Първата част на проекта, под ръководството на г-н Валери Степаненко е вече приключил. Изградено е монтажно хале с дължина 200 метра, от двете страни на което има още две подобни сгради, в които могат да се строят яхти с дължина „само” до 80 метра дължина! След това е бил положен и кила на „Dream Symphony”.
Според Dykstra това е един от най-учудващите и грандиозни проекти на Новото хилядолетие.
А за Турция това е един знаков строеж. Както в много други отрасли, така и в яхтостроенето тази страна в последно време започна да напредва с невероятно темпо. Знам много добре, че там се работи добре и качествено, без излишен шум и медийна врява и никак не е чудно, че именно там ще се изгради това неописуемо чудо на инженерната корабостроителна мисъл.
Oyster, например, строи там 100 футови (а и по-дълги от 100 фута!) кораби от т.н. Semicustom – клас. Известният конструктор Rob Humphreys реализира на Босфора при Arkin Pruva голям проект, свързан със строежа на една крейсерска яхта от типа J – Class. 
А само преди около 10 години това би било напълно немислимо!
Пишейки всичко това, не мога и този път да премълча факта, че у нас успяхме с лека ръка да оставим да потъне един цял отрасъл в тази област, който беше започнал доста добре да се развива в един определен период от време. Специалистите се разпиляха по света, материалната част се разруши и всичко пропадна!
Остана ни само „привилегията” да цъкаме от възхита с език на постиженията на други страни и само да се оплакваме от нашенските си простотии и несгоди.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: Корабостроителницата
Така ще изглежда шхуната след 5 години!
Килът вече е положен в огромното хале. Всички други коментари са излишни!
Дълго мислих какво да напиша за тази снимка, но после реших че няма смисъл ... Който е състояние да стори това, моля, нека да го направи.