:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
АВАРИЯТА, КОЯТО СПАСИ ХИЛЯДИ
КОРАБОКРУШЕНЦИ

Годината е 1859. По време на жесток щорм на брега пред селището Spiekeroog е изхвърлена бригантината „Alliance”. Жителите на малкото селище правят всичко, което е по силите им за да спасят поне част от екипажа, но те не разполагат с абсолютно никакви технически спасителни средства ...
Само 5 години по-късно, нещата около зараждащата се вече идея за спасителна служба изглеждат по съвсем различен начин. Положени са основите, макар и не съвсем официално, на Дружеството за спасяване по море, което има на разположение една голяма гребна лодка, теглена от коне и поставена върху специално за целта изработена талига.
Технологичните и логистични трудности в началото са много, но това не отчайва всеотдайните доброволци - спасители. Ето какво е останало в архивите от онова далечно и славно минало. Един от основателите на дружеството споделя своите наблюдения в писмена форма: „Тази тежка и почти невъзможна работа не ни уплаши. Имахме авария с наш кораб, но конете бяха много далече на една ливада и затова ние решихме да избутаме на ръце лодката до прибоя и да направим всичко възможно, за да спасим изпадналите в големи затруднения наши другари в морето. За да сме предварително готови, боцманът и още 6 яки момчета скочиха в лодката и заеха местата си. Останалите бутаха талигата с всички сили и скоро стигнахме до брега. Трябваше да сме много внимателни, тъй като вълните бяха много високи, духаше силен вятър от северозапад, но ние си познаваме морето и се справихме добре. Спасихме много хора от рибарския кораб. Първо видяхме един тъмен предмет във водата, който се оказа сал, на който стояха или лежаха 5 човека, които бяха в състояние на крайно изтощение. След няколко маневри подходихме към сала и не след дълго всички бяха на борда на нашата лодка. Капитанът отправи благодарствена молитва към Бога за чудотворното спасение.”
Девет месеца по-късно, на 29 май 1865 г. се основава Германското дружество за спасяване по море - DGzRS.
Днес в това дружество работят 180 щатни професионални спасители и над 800 доброволци от цялата страна. На разположение на спасителите са 85  високотехнологични и прекрасно оборудвани кораби, като цялата тази техника и щатните спасители се издържат изключително от дарения.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Началото е поставено още преди 150 години. Спасителната лодка е теглена от конски впряг, а екипажът вече е заел местата си.
И дори преди 150 години екипажите на спасителните лодки са били много добре оборудвани. Личи огромното желание да се помогне на изпадналите в беда другари в морето.
Един от сегашните кораби на Германското дружество за спасяване по море.