:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ВСИЧКИ СА НА ФИНАЛНАТА ПРАВА
Вече никой няма право на грешки!

В този конкретен случай думата „права” едва ли е най-точното понятие за това, което се случва, но всеки робува малко или много на клишета ... След стотици повороти тя – правата – става доста крива, но в това е и чарът на ветроходството. В тези заключителни кратки етапи водачите в класирането ще хвърлят всички сили, за да спечелят място на подиума.
Хищната PUMA тръгна първа след старта на осмия етап на VOR и се отправи на дългото „само” 1950 мили трасе от Лисабон до Lorient - Франция. Това, обаче, едва ли ще разстрои екипажа на „Групама”, начело с неговия шкипер Franck Cammas, който успя в събота да грабне първото място в пристанищната гонка и по този начин да се утвърди здраво на първото място във временното класиране. Французите имат вече преднина от 8 точки пред „Телефоника”, която пък зае „почетното” последно място в същата гонка в пристанището след много досадна грешка. И това се случва.
„PUMA”- та е на трето място във временното  класиране на 13 точки след водача.
С други думи – всички са с почти равни шансове, което радва извънредно много организаторите на регатата, с оглед на това публиката да бъде държана максимално дълго в голямо напрежение. Бизнесът си е бизнес и нищо, ама абсолютно нищо не трябва да се пренебрегва! Особено в такива мега-представления като настоящата регата ...
Цялата група яхти тръгна заедно при благоприятни северозападни ветрове в Атлантика.
В тази част на света за по-голямата част от екипажите всички местни особености на „терена” са много добре известни и всички ще се концентрират единствено върху карането. Мощно, безкомпромисно, на един дъх !
При тази постановка на нещата следващата събота се надяваме победителят от този етап да пресече финалната линия в Lorient. Шкиперът на френската яхта Groupama се надява на успех, естествено, пък и той би бил абсолютно закономерен, като се има предвид през какви перипетии премина яхтата и екипажът й до този момент.
Пожелавам отново на всички екипажи успешно и безаварийно  плаване вече във водите на Стария свят!
Бог пред вас, момчета, и вие след него!

Георги НИКЛЕВ
Снимки: VOR
В пристанищната гонка „Groupama” води убедително пред останалите участници. На преден план е статуята на Исус Спасител.
Каква красота, какво изящество! Всички яхти са почти борд до борд, устремени към победата. Малко по-късно „Telefonica” прави една голяма грешка, която я праща на последното място в гонката. И с най-добрите се случва.
Шкиперът на „ Groupama” сочи къде е „Верният път” ...