:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
СТО ГОДИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА
СВЕТОВНА ВОЙНА

Доста време  преди да избухне тази война, многобройните кризи в Европа изтласкват големите държави към ръба на конфликта и той не закъснява. Австро-унгарската империя чака в това време с нетърпение благоволението на „големия брат” Германия, за да нападне Сърбия, закриляна от Русия.
След известни политически игри и шикалкавения, известният със своята прекомерна гордост и кръвожадност немски кайзер Wilhelm II посочва с пръст на изток и казва своите забележителни слова: „Кръв трябва да се лее! Много кръв! (Blut muss fliessen, viel Blut !)“
И тече много кръв, и се разби хубавата Стара Европа, а по-късно и почти целият свят. И върху бедната ни България бяха нанесени неизлечими рани, в резултат на идиотски управленчески решения.
Бих искал да предоставя на любезното внимание на читателите на „Морски вестник” една кратка поредица снимки от този ужасен за човечеството период, някои от които вероятно не са публикувани до този момент у нас.
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”
Снимки: BUNDESARCHIV
Германският канцлер Вилхелм II в героична поза някъде на бойното поле. Разбира се, че не само той е виновен за започването на войната, но това е друга тема.
Снимка на Кайзера в профил. Тази снимка е трябвало да поразява със своята твърдост и непоколебимост.
Ерцхерцогът и неговата съпруга малко преди атентата. Фитилът на войната е вече запален ...
Този брой на всекидневника General Anzeiger  -  Wuerzburg от 03 август 1914 г. със заглавие Der Krieg (войната), е считан от някои историци за официалното признание на този факт. На 08 август 1914 г. всички велики сили се намират в състояние на война. Така поне твърдят компетентните историци.
Еуфорията завладява мало и голямо. Това немски момче носи пушката и багажа на своя баща към военните ешалони на гарата.
70-годишен доброволец пред вагона на влака, заминаващ за фронта. „Към Париж” е основният девиз в тези начални дни на войната.
Една от „положителните” страни на войната: В самото начало на военните действия, фирмата Даймлер (Бенц) произвежда за фронта този прародител на съвременните линейки, наречен „Тип 12”, имащ за времето си изключителни характеристики (32 конски сили) и доста висока проходимост.
Това са двамата „големи” през тази война: Hindenburg (в ляво) и генерал Erich Ludendorff. Последният ще стане още по-известен и 20 години по-късно ...
Тази снимка сме я виждали и по-рано: австрийският ефрейтор Адолф Шикългрубър (най-дясно, седнал), по-известен като Хитлер, с негови бойни другари от 16. Баварски резервен полк. По-нататък историята я знаем много добре и дори изпитваме все още на гърба си.