:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 ЗА ХИЛЯДИ БЕЖАНЦИ СРЕДИЗЕМНО МОРЕ Е
ПОСЛЕДНАТА ИМ СПИРКА В ЖИВОТА

Всяко едно корабокрушение е една човешка драма, независимо от къде идват хората, по какви причини са били на борда и за къде пътуват. Трагедията с „Costa Concordia” само на метри от брега доказа това за сетен път.
Пред Морето всички са равни – спор няма!, но хората са склонни като че ли да обръщат по-голямо внимание на тези катастрофи в Средиземно море, които са свързани някакси с „по-ефектната” част на цялата тази човешка драма. С кого е бил капитанът в последните минути преди сблъсъка с камъните, какво са вечеряли някои от пътниците, с какво са били облечени ... Тази катастрофа се оказа златна мина за медиите, които с най-голямо удоволствие показваха нещастния капитан на кораба по стотици пъти на ден и неговата изрусена балерино-компаньонка от –
Георги Никлев
разбира се! -  Източна Европа ...
Личната драма на спасените пасажери от кораба беше „въртяна” десетки пъти по всички телевизионни канали. Намесиха се вече и застрахователните дружества, исковете срещу корабособственика заваляха от всички посоки. В това няма нищо лошо, разбира се. Това са правилата на модерния свят.
Не искам да бъда разбран погрешно - аз не критикувам медиите за това! Това им е работата, в крайна сметка. Ако се вгледаме във фактите, обаче, ще видим, че ние - силно демократичните  европейци, плачещи с глас за всяка измръзнала чучулига в гората и които сме ПРОТИВ сегрегацията  и сме ЗА равенството (каквото и да означава тази дума!) не обръщаме достатъчно (или почти никакво!) внимание на други, изключително тежки инциденти в Средиземно море, свързани с огромен брой човешки жертви! За да не бъда голословен, прилагам един СЪВСЕМ КРАТЪК СПИСЪК с корабокрушения, станали в периода между 2006 г. и края на 2011 г. в Средиземно море. Убеден съм, че в действителност никой не знае точният брой на жертвите в този регион на света.
Дълго търсих подходяща снимка към този материал. Тази със склянката и Слънцето ми се стори най-удачна ...
В същото време само на броени мили от южното крайбрежие на Европа вероятно е потъвала поредната лодка с 50, 100 или дори 300 полуголи, гладни и жадни мъже, жени и деца без никакви навигационни уреди, в повечето случаи с повреден отдавна двигател и напълно негоден за подобно плаване корпус. Аз съм виждал с очите си подобен плавателен съд, изхвърлен на гръцкото крайбрежие…

Най-тежките корабокрушения с бежанци в Средиземно море от 2006 г. до 2011 г. - кратък списък!
1. На 28 април 2011 г. лодка с бежанци от Либия потъва недалеч от остров Лампедуза. 320 бежанци изчезват безследно.
2. На 3 април 2011 г. пълна с бежанци лодка от Либия се обръща малко след тръгването. 68 тела са изхвърлени на брега пред Триполи, безследно изчезват повече от 250 души .
3. На 2 юни 2011 г. по време на спасителни операции се обръща препълнената с бежанци лодка, идваща от Тунис. От 700 души на борда са спасени не-повече от 50!  Останалите изчезват безследно ...
4. На 7 април 2011г. лодка с бежанци се обръща пред остров Лампедуза. Загиват 213 бежанци.
5. На 29 март 2009 г. лодка с бежанци се разцепва само 3 часа след тръгването от Триполи. Намерени са 20 трупа в морето, останалите 220 са изчезналии завинаги.
6. На 27 октомври 2008 г. лодка с повече от 200 души на борда се обръща на път за Италия. Загиват всички бежанци от Египет.
7. На 23 септември 2008 г. лодка с 83 бежанци от Египет изчезва безследно на път за Гърция.
8. На 4 август загиват 75 сомалийци пред Либия.
9. На 10 август 2006 г. италианската брегова охрана потапя при спасителна операция лодка с над 150 души на борда. 10 души загинали, 40 - безследно изчезнали.
Този списък е много, много дълъг! По данни на „Fortress Europe” загиналите през последните 15 години само при опит да напуснат тоталитарните до скоро държави от т.н. “Северна яка” на Африканския континент са няколко десетки хиляди !
За тези нещастни хора - Бог да ги прости ! - търсещи свобода и по-добър живот, Средиземно море е станало техният масов гроб.
Георги НИКЛЕВ
Снимка: интернет