:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ПЪРВАТА ДАМА - ЧЕТИРИЗВЕЗДЕН АДМИРАЛ В АМЕРИКАНСКИТЕ ВМС
Госпожа Michelle Howard е на 53 години, висока е само 1,50 м. и има много тънко чувство за хумор. И е чернокожа. Усмивката никога не слиза от лицето й, говори тихо и много спокойно. До тук човек би помислил, че става дума за свещеник или аптекарка от крайните квартали на Сан Франциско.
Всъщност тя е втората по ранг в US Navy! В качеството си на „Vice chief of naval operations” тя има поглед и командирски права върху цялата флота на САЩ. Едно невероятно постижение от нейна страна, като се има предвид афроамериканският й произход, все пак. Подчертавам това „все пак”, тъй като заради изказвания в тази насока висш офицер от флота беше уволнен дисциплинарно и напусна по най-унизителен начин. Това са, разбира се, подробности от „кухнята”, но са показателни за новия вятър, който вее и в редиците на твърде консервативната част на американската армия, каквато е Флота.
Госпожа Хауърд е не само първата дама – адмирал, но и първата тъмнокожа представителка на висшето ръководство на Флота. Както и самите американци признават, флотът е предимно „бяла институция” и то не само заради униформите си, но и на първо място поради факта, че само 17 процента от офицерите са жени, а от тях само 2 (!) процента са тъмнокожи и то на второстепенни длъжности.
Четиризвездният адмирал на американските ВМС, г-жа Michelle Howard.
Когато миналата година адмирал Хауърд се появи в Холивуд, за да участва в едно галапредставление на Организацията на чернокожите американци (NACCP), тя беше приветствана с нестихващи аплодисменти. По повод на това забележително събитие тя сподели малко по-късно, че „е много по-лесно да се боря с пирати в Световния океан, отколкото да вземам  участие в подобно мероприятие...”
Кариерата на тази забележителна жена е изключително интересна и много напрегната. Сред цялата тази общност от „много бели и много наперени” мъже тя се чувства малко пренебрегната, но това не й пречи в никакъв случай да изпълнява блестящо своите задължения. Това е забелязано от командването на флота и започват да й възлагат все по-отговорни задачи. През 90-те години на миналия век участва активно в т.н. Югославски войни, а през 1999 г. поема командването на бойния кораб USS Rushmore, като първа чернокожа жена на такава длъжност в историята на американския флот.
Блестящо проведената операция по спасяването на отвлечения от сомалийски пирати капитан Richard Phillips през 2006 г. убеждава за сетен път командването на флота в безспорните качества на тази жена и се взема решението за нейното повишаване в чин и звание.
Мнозина от висшето командване на американските ВМС и анализаторите от Пентагона са на мнение, че това в никакъв случай не е последното стъпало в кариерата на адмирал Хауърд. Според тях тя има потенциала да заеме един ден най-висшата длъжност в US Navy.
Пишейки това си мисля и - силно се надявам! - че и в редиците на курсантите от нашето прекрасно Военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна има способни и решителни дами, които носят адмиралския кортик в раниците си!
Георги НИКЛЕВ
Специален кореспондент на „Морски вестник”