:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
Volvo Ocean Race:
ЗАВЪРШИ СЕДМИЯТ ЕТАП
Неочаквана, но напълно заслужена победа на
Abu Dhabi


След повече от 12 дни, над 3,500 морски мили и над 100 получени, анализирани  и съобразени с местните условия метеопрогнози, флотилията  финишира в Лисабон. Доста неочаквано, но напълно справедливо и заслужено, първа пресече финалната линия яхтата Abu Dhabi и то само на по-малко от 6 минути пред Groupama.
Само шест минути разлика между първия и втория след 12 дни непрекъснато плаване в тежките условия на Северния Атлантик! Това още един път доказва възможностите на тези професионални екипажи  и тяхната непоколебима воля за победа!
Победата на Abu Dhabi доведе до временно разместване на върха, като Puma успя да заеме в този етап третото място, а Telefonica пресече финала само на 1,42 минути пред Camper и то буквално на метри преди да прозвучи сирената.
На фона на огромното разстояние между Маями и Лисабон тези малки разлики означават, че яхтите - поне в последната част на етапа! - са карали борд до борд и то не в преносния смисъл на думата! Невероятно!
С тази своя победа Abu Dhabi получи 30 точки, но въпреки това остава на пето място. Groupama е с 25 точки и временно оглавява класирането само на три точки пред Telefonica.

Временно класиране след седем етапа:
1.GROUPAMA      -    183 точки
2.TELEFONICA     -    180
3.PUMA                -    171
4.CAMPER            -   162
5.ABU  DHABI        -   104
6.TEAM  SANYA    -    32

Георги  НИКЛЕВ
Снимки:  VOR
Abu Dhabi пресича финалната линия на фона на нощния Лисабон.
Умореният, но много щастлив екипаж на Abu Dhabi.