:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар ::
 Георги Никлев
ROLEX FASTNET RACE – 2013: С РЕКОРДЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ
Организаторът  на тази култова регата – Royal Ocean Racing Club, взе тази година едно доста необикновено решение, като се има предвид строгите правила при провеждането на това състезание.
Само за 24 часа (!) всички 300 места за участие бяха заети, а броят на желаещите да участват нарастваше неимоверно много и ръководството на клуба беше принудено да увеличи значително квотата за участниците. Това е много голям прецедент за консервативния британски клуб, но от друга страна показва нарастналото ветроходно майсторство и подготовка на стотици нови международни яхтени екипажи.
Всички знаят какви изключително високи критерии за сигурност на участниците са наложени през последните години, като се има предвид многобройните тежки аварии, случили се  по време на тази регата.
Online – платформата „Remus” е била окупирана буквално минути след отварянето й на 07 януари и за 17 минути са били подадени 121 заявки за участие! Безпрецедентен случай в цялата история на регатата!
Имайки предвид огромният интерес, Кралският клуб взема в крайна сметка решение да допусне до състезанието още 40 яхти, измерени по IRC правилата.
Трябва, обаче, да се има предвид, че професионалните екипажи, като Imocas, VO70 и Class 40 се броят отделно и по този начин общият брой на яхтите ще достигне до 380!
Ще си позволя да повторя с думи: триста и осемдесет яхти ще застанат на старт тази година!
Легендарният Fastnet Rock
Яхтите на изхода на Солент. Каква по-хубава гледка от тази?!
В тази връзка бих искал да цитирам мнението на Kommodore Mike Geville от RORC: „ ... Лимитирането на броя участници датира от паметната 1979 година. Разбира се, че яхтостроенето и правилата за сигурност както и необходимите за това спасителни средства се промениха значително ,но все пак тази регата не е разходка, а едно много сериозно изпитание за всички! Поради тази причина отделяме толкова много време за проверка на сигурността на яхтите. Освен това екипажите ще трябва да доказват по безспорен начин проплаваните от тях морски мили като абсолютно необходима предпостаавка за участие!”
Точно и ясно казано!
Регатата стартира на 11 август тази година пред Isle of Wight.
Георги НИКЛЕВ
Снимки: RFR