начало
избор на брой
"Морски колекции"

КОРАБИ С ИМЕТО „СТРАНДЖА” В ПАРАХОДСТВО
„БЪЛГАРСКИ МОРСКИ ФЛОТ”

Първият кораб с името „Странджа” е построен през 1946 г. в Царево, в корабостроителницата на Странджанския кооперативен съюз. Първоначално е заложен под името „Царево”, след което е преименуван на „Странджа”. Корабът е с дървен корпус, дължината му е 28,70 м, широчината – 5,90 м, газенето при пълен товар е 2,60 м, дедуейт 147 тона. Дизелов двигател с мощност 107 к.с. дава възможност да се развива скорост от 7-8 възла. В Параходство БМФ постъпва през 1949 г. През 1950 г. е прехвърлен за кратко време в структурата „Морско крайбрежно плаване”, след което отново е върнат в БМФ. Изведен е от експлоатация през 1961 г.
Вторият кораб с името „Странджа” е построен по поръчка на Параходство БМФ в Япония, Хакодате. Той е 9406-тонен въглевоз, с дължина 126 м, широчина – 17,60 м и газене при пълен товар 7,60 м. С помощта на дизелов двигател с мощност 3850 к.с. развива скорост от 13 възла. Корабът е приет в състава на БМФ на 18 ноември 1965 г. под командването на капитан Стоян Ковачев и главен механик Димитър Демирев. „Странджа ІІ” е в експлоатация до 2002 г.
Третият „Странджа” е построен по поръчка на Параходство БМФ в Китай през 2010 г. в корабостроителницата SHANGHAGUAN SHIPYARD. Той е кораб-близнак с “Витоша”. Дълъг е 186 м и широк 23,78 м, газене 10,41 м, дедуейт 30 700 тона. Главният му двигател е MAN – B&W с мощност 9792 к.с. Развива скорост над 14 възла. Корабът има шест товарни хамбара, превозваната стока в които може да товари и да разтоварва самостоятелно с помощта на трите си 30-тонни крана. Третият „Странджа” е конструиран така, че да може да плава в Големите американски езера (Lakes suitable), а ледовият му клас позволява плаване в акватории с дебелина на леда до 40 см. Корабът разполага с най-съвремнното навигационно и комуникационно оборудване, в унисон с изискванията на актуалните международни конвенции в областта на безопасността на корабоплаването.
Първи капитан на „Странджа ІІІ” е Николай Д. Николов, а първи главен механик – Атанас П. Боев.
Справката е подготвена от прес-службата
на Параходство БМФ АД
Оригинално изображение на първия кораб „Странджа” на Параходство БМФ ни бе предоставено от Дигиталния архив „Тракия” на Международния културен и търговски център ГЕОПАН – Бургас. На снимката „Странджа” е най-големият кораб (най-вдясно), подготвен за спускане в корабостроителницата на Странджанския горски кооперативен съюз през 1946 г.
Спускането на втория „Странджа” на вода в Хакодате, Япония, 1965 г.
Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Третият „Странджа” в корабостроителницата SHANGHAGUAN SHIPYARD, Китай. Снимката е на Параходство БМФ АД.