начало
избор на брой
"Морски колекции"

НЕИЗВЕСТНО ПОСЕЩЕНИЕ НА НИДЕРЛАНДСКИ ВОЕНЕН КОРАБ В БЪЛГАРИЯ (1926 Г.)
В морскоисторическата литература не е отбелязано посещение на военен кораб от Нидерландия. До известна степен това се дължи и на факта, че за историята на чуждестранните флотски визити в значителна степен се разчита на списанието „Морски сговор”, но немалка част от сведенията за тях е публикувана само в неспециализирани периодични издания. Такъв е случаят и с кораба „MAАRTEN HARPERTZOON TROMP”, посочван за краткост по-нататък само като
„Tromp”.
В историята на Кралския нидерландски флот са известни 8 кораба с името „Tromp”. Шестият от тях е броненосец за брегова отбрана и носи името на адмирал MAАRTEN HARPERTZOON TROMP (1598 - 1653 г.). Построен е в Амстердам: спуснат на вода - юни 1904 г., завършен - ноември 1905 г. Основни технически данни: водоизместимост пълна 5 295 т, дължина най-голяма 100,8 м, широчина 15,2 м, газене 5,95 м, две главни парни машини с тройно разширение с мощност 6 400 к.с., гориво - въглища, двувинтов, макс. скорост 16,5 възела. Брониране: пояс 152 - 102 мм, кули 102 мм, барбети 197-102 мм, палуба 51 мм.  Въоръжение:  2х1-240 мм, 4х1-150 мм, 8х1-75 мм, 4х1-37 мм, 3х450 мм торпедни апарата. Екипаж 340. Корабът е радиофициран, получава редовно новини от Нидерландия и издава на борда ежедневен вестник.
„Tromp” пристига във Варненския залив на 9 ноември 1926 г. с намерението да пребивава „няколко дни”. Благодарение на нидерландския консул във Варна Хигин Пайкурич командирът на кораба Ван Лаер осъществява връзка „с представителите на българската държава и варненското гражданство”, посещава двореца Евксиноград, кани местни журналисти на борда на кораба. При срещата си с тях той ги уверява, че е трогнат  „извънредно от любезното гостоприемство, оказано нему и на неговия екипаж в хубавото българско пристанище Варна”. В изявлението му силно впечатление прави декларираното убеждение в подобряването на отношенията между народите на България и Нидерландия, което свързва с очакваните „изгледи, че холандците ще помогнат за издигането на българския риболов в Черно море”, още повече че „холандският риболовен кораб „Кникер” е положил вече първият етап за това”.  Очевидно капитанът на „Тromp” е бил отлично информиран за проучванията на рибното богатство на Черно море, започнати през септември с. г. от „Кникер” във връзка с твърденията на известни специалисти като проф. Тодор Моров и Грозю Грозев (ръководители на Бюрото по рибарство), според които в Черно море нямало достатъчно риба.
На 10 ноември  генералният консул на Нидерландия в София Л. М. де Брау дава чай с танци в чест на гостите.  В деня на отплаването на „Tromp” известният маринист Христо Каварналиев подарява на командира му „два морски пейзажа от Варненския бряг и една луксозна папиросна кутия за маса с български орнаменти”. От Варна нидерландският кораб отплава за Кюстенджа.
Според публикувани в англоезични сайтове сведения за историята на „Tromp”, той e отчислен от състава на Кралския нидерландски флот  през 1927 г. и следващите четири години е използван като учебен кораб. От публикация във варненския печат става ясно обаче, че той изпълнява тази функция още към началото на ноември 1926 г.
Иван АЛЕКСИЕВ
Броненосецът „Tromp”, 1907 г. 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/
Адмирал Maarten Tromp (1598-1653 г.) https://en.wikipedia.org/wiki/File:Maarten_Harpert
Броненосецът „Tromp”, 1906 г.
https://www.navypedia.org/ships/netherlands/nl_bb_5.gif
Скица на бронененосеца „Tromp”
https://www.the-blueprints.com/blueprints/ships