начало
избор на брой
"Морски колекции"

Пълният текст можете да прочетете в PDF-формат
КОМЕНТАР ПО РАЗСЛЕДВАНЕТО НА МТ ЗА ПРИЧИНИТЕ, ДОВЕЛИ ДО ГИБЕЛТА НА КОРАБА „ВАНЕСА“

Въведение
Потъването на кораба „Ванеса“ на 03.01.2008 г. в Азовско море с гибелта на почти целия екипаж е едно много тежко аварийно произшествие на море. Корабът беше под български флаг и с български екипаж. Само тези факти са достатъчни, за да се самосезира Министерството на транспорта и да извърши подробно разследване на аварията с цел да не допускат подобни случаи в бъдеще. Корабът потъна на много малка дълбочина и върхът на мачтата му остана над водата. Дълбочините в това място по британската адмиралтейска карта №  2234 са 11.2 до 12.2 метра. Това означава, че даже водолази на въздух, дори гмуркачи биха могли да се спуснат, обследват и заснемат кораба. 
Обичайно, обследването на авариралия обект се извършва колкото се може по-скоро след аварията, докато следите са пресни. Ако разследването закъснее, много от следите се губят безвъзвратно, особено на море и в такива случаи става трудно да се разбере кое е причината за потъването на кораба и кое е следствие от потъването на кораба.
Българската държава в лицето на дирекция „Разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт“ към Министерството на транспорта организира разследване на аварията и издаде доклад в интернет страницата си през 2009 г. Това разследване е направено през 2009 г. и е една година след аварията и при това без извършване на оглед на кораба. Това е скандално. Не може да се извършва качествено разследване на произшествието без оглед на авариралия кораб на място, особено, когато обстоятелствата позволяват това. …