начало
избор на брой
"Морски колекции"

Пълният текст на в PDF-формат
СПАСИТЕЛНИЯТ БРЯГ
С особено чувство пристъпвах през портата на входната арка на манастира „Св. Георги Победоносец” - Поморие. Идвах да изпълня едно поръчение на големия тракийски род Тадаръкови - да даря на манастира екземпляр от издадената от „Геопан“ книга „ТАДАРЪКОВИЯТ  РОД - пътуване към корените”.
За ениджийци - жителите на някога голямо българско село в Източна Тракия, Поморийският манастир ще остане завинаги свято място. През страшната 1913 г., когато хиляди тракийски бежански семейства, изтръгнати из корен, пресичали българо-турската граница и търсили спасение в България, мнозина намерили в манастира подслон и хляб. Между тях са и бежанците от Тадаръковият род.
Преди няколко години, Тадаръкови помолиха д-р Вида Буковинова да опише  историята на рода, за да остане за поколенията. С „Тадаръковият род” Вида Буковинова продължи най-добрите традиции на странджанското краезнание. В „Геопан” приехме издаването на книгата за начало на поредицата „Тракийските родове” от Енциклопедия „Тракия”, изследователски проект, който основахме с Ал. Фол в Малко Търново и Свиленград.