начало
избор на брой
"Морски колекции"

Пълният текст на в PDF-формат
И ОЩЕ, И ОЩЕ ЗА „RADETZKY”( 1851 Г.)
След няколко седмици ще отбележим една паметна дата - 140 години от слизането в Козлодуй на четата на Христо Ботев, саможертвата на този велик български поет и революционер и неговите съмишленици. Същевременно ние ще честваме и 50 години от построяването на кораба-музей „Радецки”, който е закотвен при Козлодуйския бряг.
Посветих 18 години в проучване на историческия кораб „Radetzky” и неговата съдба, на издирване на автентични документи и факти от годините на неговите плавания по река Дунав. Горчивина и тъга в тези усилия пораждаше усещането ми, че колкото повече се отдалечаваме от тези събития и годините, през които те са се случили, възможностите ни да открием нещо, свързано с тях, намаляват с всеки изминал ден.
Завършвайки тази статия, днес с удовлетворение я представям на вниманието на интерисуващите се от историята на Дунавското корабоплаване. Заедно с нея искам да подаря на кораба-музей „Радецки” в Козлодуй и на Националния музей на транспорта и съобщенията в Русе копия от следните документи от историческия „Radetzky”, до които през тези години се докоснах и които успях да събера...