начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОРЕТО В КАРТИНИТЕ НА МАРИНА И НИКОЛАЙ
РУСЕВИ (2)

Успехите пораждат нови планове, идеи и намерения

Известните варненски художници Марина и Николай Русеви се готвят за поредната си творческа изява в Санкт-Петербургския културно-исторически музей Ермитаж. Тя е втората, след миналогодишното им участие. Поканата, отправена към българските творци в Ермитажния комплекс е от името на проф. Вячеслав Бабияк, член на академичния съвет на световноизвестния музей. Тазгодишното участие, второ за двамата автори, е показателно за това, че те са високо оценени творци, които ще представят не само себе си, но и родината в Русия.
Още не се знае точната дата на изложбата в Санкт Петербург, родният град на Марина Варенцова-Русева. Тя е защитила магистратура по живопис в университета „Ал. Херцен” в Санкт Петербург. Днес живее и работи във Варна, където е омъжена за Николай Русев и двамата правят невероятен творчески тандем. Марина има редица самостоятелни и съвместни изложби в България и по света. Почеркът й на художник е познат, заради таланта, който има. Работи в областта на живописта, приложното изкуство, дизайна и илюстрацията. Младата художничка обича да рисува морето. Тя има специално отношение към маринистичната тематика, основно рисува от натура, работи с експресивен замах на четката, черпи вдъхновение от движението на вълните и простора на морския бряг от Дуранкулак до Синеморец. Има много почитатели, които ценят професионалния й стил. Нейни пейзажи от красиви места в България участват в изложби и колекции по света.
Миналата година творческото семейство Марина и Николай Русеви участваха в софийската изложба „Париж – Москва” под егидата на правителството на Москва, а по-късно взеха участие и в изложба в Берлин по покана на Българския културен институт по време на Берлинския месец на изкуствата. Николай Русев си спомня за двете изложби в Берлин и София на какво високо ниво са преминали. Спомня си и картините с ветроходи, участвали в Международната регата „Язон и аргонавтите”. Много приятно за него било преживяването, когато сред тях открил и нашия ветроход „Калиакра”. После разбрал, че лично Тома Томов, капитанът на „Калиакра” е инициирал участието на платното в международната изложба.
Варненските творци споделиха, че имат много покани за участия в разностранни форуми, изложби и фестивали в различни градове и държави. Въпрос на подготовка на съответното ниво, което поддържат, е да успеят да участват. Разбира се, имат и свои идеи и намерения, с които винаги са радвали многобройните си почитатели.
Светла ТУХЧИЕВА

Още по темата:
Морето в картините на Марина и Николай Русеви: Рисуват го непрекъснато и всеки път то изглежда различно
Марина Варенцова-Русева


Баркентината „Калиакра” под ветрила. Марина Варенцова-Русева
Момент от регатата „Тол шипс - Исторически морета 2010”. Марина Варенцова-Русева
Николай Русев
Морето присъстваше и в плаката на изложбата на творческото семейство в градската художествена галерия „Борис Христов” във Варна през 2007 г.
Баркентината „Калиакра” в Пристанище Варна-изток. Марина Варенцова-Русева
Пристанище Варна-изток по време на регатата „Тол шипс - Исторически морета 2010”. Марина Варенцова-Русева
Балчик, погледнат от морето. Николай Русев
Крайбрежен пейзаж. Николай Русев
Балчик, Дворецът. Николай Русев