начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПЛАМЕН МОНЕВ ИЗЛОЖИ 28 ПЛАТНА, ОБЕДИНЕНИ
ПОД МОТОТО „ВАРНА ВИНАГИ”

Те са рисувани за специална изложба, представена в Музея на старата фотография във Варна. Авторът е известният варненски художник Пламен Монев, а идеята принадлежи на уредника на музея - издателят Ламбрин Сотиров.
28-те платна живопис и акварел впечатляват с възстановката на морския град, както е изглеждал през годините на ранния изминал век. Те са обединени под мотото „Варна винаги”. Магическият чар на Варна признават не само неговите жители, но и всеки, който е бил тук.
От седемдесет години никой не е рисувал Варна с вечните места като улиците с паветата, пазара, площадите, заяви Ламбрин Сотиров. Той сподели още, че уникалната изложба, която бе открита преди дни, е естествено продължение на работа на музея. Изключително прецизна и фина работа показва в произведенията си художникът Пламен Монев, който се готви за събитието в художествения салон „Стара Варна” повече от година. Вечният дух на града ни е успял да долови авторът, благодарение на достъпа му до златния фонд на музея, който съдържа ботата колекция от неповторими снимки и материали, предоставен от хаджията Сотиров. Седем от картините са пейзажи от Морската градина, седем пресъздават атмосферата на пристанището, а останалите са пейзажи от стария град. 13 от тях са репродуцирани за годишния календар - 2010 г. на Издателска къща „Барс-Агенция” – Варна, традиция, отстоявана години наред от Лабрин Сотиров.
Пламен Монев е авторът на проекта, по който е изработена мозайката с изображението на Св. Николай Чудотворец на пристанището. „Обичам този град. Моите картини са поклон пред златните времена на стара Варна, когато нейните жители са владеби най-финото изкуство – да живеят с леко сърце” - казва Пламен Монев по повод творческата си изява, зарадвала много от  неговите почитатели. Младият художник е правил редица изложби у нас и в чужбина – Австрия, Италия, Швейцария, Унгария, Норвегия и др. Негови произведения притежава Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия във Варна, частни колекционери от Европа и САЩ. През 1993 г. е удостоен с наградата на фондация „Свят” по време на VІІ-то издание на Международното биенале на графиката във Варна.
СВЕТЛА ТУХЧИЕВА
Художникът Пламен Монев