начало
избор на брой
"Морски колекции"
ИЗЛОЖБА НА ХРИСТО ПЕТРОВ - МОРСКИЯ В
МАЛКИЯ АРТ-САЛОН НА РАДИО ВАРНА

В навечерието на Никулден маринистът Христо Петров - Морския представи над 40 платна, повечето от които са създадени през настоящата година. При представянето му, колегата Христо Гинев от Радио Варна, каза:
„Авторът представя живописни творби с различни формати, които са отворени към чувствителните сетива на публиката. Те „излъчват” сигнала. Карат ни да се вгледаме във вълните, скалите, небето. Непринудено ни налагат готови визуални рамки. Със средствата на реалистичната живопис, изложбата на Христо Петров в Радио Варна се превръща в провокация за консервативно настроените сетива и ум. Наостря чувството за естетика. Затваря и запечатва един миг - от лятото, от бурята, от тишината и спокойствието или от водната стихия, надутите платна или бурната вълна в целувка с брега.
Традиционният сладникав морски пейзаж на уличните художници тук е забранен. Уж присъства същият сюжет - море, вълни, лодки, чайки и т.н., но зрителят е примамен от реализма на отразяването и истинността на посланието. А то е заключено в самото верую на твореца, който не случайно е прикачил към името си Морският. Човек, който наистина обича морето и иска да предаде тази си любов и на най-непредубедения зрител. Въпреки че борави само с традиционните материали - маслени бои и четка, той изпълва пространството на малкия арт-салон на Радио Варна в модерно артистично пространство, адаптивно на празника на моряка - Никулден.
Показаните творби се отличават с богати цветни нюанси, фини подробности на детайла, фактури и овладяна мощна енергия. Фотографска подробност и мощ на ветрилата в поредицата ветроходи илюстрира ход на цивилизацията и ярките следи на човека в морето.”

Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Христо Петров – Морския, пред картината си „Бягаща по вълните”.
Христо Гинев представя автора при откриването на изложбата.
„Открито море”. На картината е изобразен моторният кораб „Черни връх”, на който е проплавал хиляди мили художникът.
Баркентината „Калиакра” при залез.
Немският ветроход „Александер фон Хумболт”.
Немският ветроход „Регенгаг”.
„Лодки във Варна”.
„Лунен полет”.
„Черноморски пейзаж”.