НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВАРНЕНСКОТО ЕЛЕКТРИЧЕСКО ОСВЕТЛЕНИЕ ДО 1913 Г.
Поправки и добавки по изложбата „Варна - 100 години енергия и светлина”, открита на 14 август 2013 г. във Варна

На 14 август т. г. ЕНЕРГО-ПРО Варна ЕООД спретна честване на 100- годишнина от електрифицирането на Варна и по този повод откри изложбата „Варна - 100 години енергия и светлина”. За мен като човек, който от години е изкушен от техническото минало на страната, особен интерес представляваше събитието, избрано от организаторите като основание за честването, и внимателно разгледах текстовете на изложбата. Ако някой е пропуснал да  направи това, препоръчвам да се запознае с официалната информация за юбилейното тържество, публикувана на следващия ден в сайта на организатора [1]. И така, какви са представите на ЕНЕРГО-ПРО  Варна за ранната история на електрическото осветление в България?
Според тази фирма, „През 1883 година в двореца „Евксиноград” край град Варна заработва първата дизелова електроцентрала. Поставено е началото на електрическото осветление - символът на ерата на електрификация в България” (подч. И.А.).
Когато прочетох това изречение, отначало помислих, че при изписването на годината е допусната досадна грешка, каквато на всеки би могло да се случи. Следващото изречение обаче недвусмислено изтъква: „Тридесет години по-късно, през 1913 година...” (подч. И.А.) [1], сиреч изобщо не е допусната грешка, а авторите на изложбата съвсем сериозно са сътворили гореспоменатия историко-технически „бисер”. За него всеки читател с интернет-връзка само за няколко секунди може да установи, че първият в света експериментален дизелов двигател се появява едва през 1897 г. [2], т.е. 14 г. по-късно...

Пълният текст на статията на инж. Иван АЛЕКСИЕВ можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.