начало
избор на брой
АДМИРАЦИИ ЗА КАПИТАНА
За книгата на капитан І ранг от резерва Станко Станков „Слушай в отсеците!”

Както вече ви информирахме, Издателска къща „Морски свят” ООД издаде книгата на капитан І ранг от резерва Станко Станков „Слушай в отсеците!”
(26 май 2011 г. Излезе от печат „Слушай в отсеците!” на Станко Станков). Сега ви предлагаме отзива от капитан І ранг от резерва доц. д-р Янчо Бакалов за тази книга.

Държа в ръце книгата на капитан Станко Станков „Слушай в отсеците”, подарена ми с мило и недотам заслужено посвещение. „Първата ми книга”, както той самият казва, да не му е уроки!
Да-а-а, тези екшън-истории не са на Дюма, нито от Сервантес или Карпентиер. Защото героите на бате Станко не са онези талантливо измислени мускетари и гвардейци, кардинали, негърски водачи и Дон Кихотовци, а хора от кръв и плът, слаби с човешките си слабости и заедно с това богати – на доброта, на хумор, на иширети, на инат, на всеотдайност и мъжко приятелство.
Мнозина познавах или познавам лично и с удоволствие отбелязвам, че някои от героите на Капитана са и мои герои. Бай Доньо, Коко, О’Кея, Оня с ушичките, Пашата, Гевеза... Това, което съм писал за тях, значимо се припокрива с авторовата преценка, макар и развивано от друг ракурс. Книгата на Станко е написана с много искреност. Дори това да беше единственото й достойнство, пак би я направило значима и интересна за четене. Авторовият прочит на събитията, в които сам е участвал или е чувствал техния полъх „на голо”, е ангажиращ, с ясна позиция, с категорични оценки и с умерен сарказъм, и ако някой от „героите” тук не се харесва – негова си работа, сигурно така си е постлал. 
В раздела „под водата” е излята душата на моряка-подводничар, отдаден, обсебен,  влюбен, запленен от онази щуротия, която никога няма да се повтори – ех, ако можеше, поне малко! Но този разказвач умее да напише увлекателно и талантливо за събития както под, така и над водата, например в старшия щаб, или за разните му там кариерни развития.
За книгата като цяло мога да кажа – намерете я и я прочетете! Защото тя още веднъж потвърждава тезата, че голямата История е изплетена от историите на обикновените „Ние” и когато те са разказани честно и талантливо, читателят се докосва до онова, Голямото, което отминава безвъзвратно, но ни радва с присъствието си в краткия ни ден. И никакъв преразказ на съдържанието не може да предаде всички нейни достойнства.
Янчо БАКАЛОВ

P.S.
Бате Станко, още веднъж те поздравявам за творческия успех! Написах тези редове с хубава усмивка. Както знаеш, аз се усмихвам винаги и на всичко, и някои си мислят, че не умея да говоря сериозно. Искам да си повече от сигурен, че никога, ама никога не се шегувам! Просто неласкавите неща, които понякога трябва да кажеш, например на някой „заслужил” деятел с маниакални забежки, се приемат по-лесно, ако са поднесени с усмивка. А ласкавата ми оценка за това, което прочетох, е повече от искрена. Ех, да бях писач, като Пишурката, каква хубава рецензия щях да ти нащракам! А аз съм само един скромен „мастит доцент”, по нещо си там, ама не като онзи от твоя разказ, който за малко да доведе сух режим за родната войска и в извънработно време! Здрав бъди и така дръж!Книгата на капитан І ранг от резерва Станко Станков „Слушай в отсеците!”
Капитан І ранг Станко Станков като началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” на борда на учебен кораб № 421
Капитан І ранг от резерва доц. д-р Янчо Бакалов