начало
избор на брой
ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ: „КОНФЛИКТЕН ЧОВЕК” ОТ
ВЛАДИМИР ПАВЛОВ (СПОМЕНИ)

Буквално в последния ден на 2010 г. Издателска къща „Морски свят” спази дадената дума пред автора на „Конфликтен човек” – доц. д-р Владимир Павлов, и достави целият тираж от книгата в дома му във Варна. Редакционният екип започна работа по това заглавие през м. август 2010 г. Спомените са трудна материя за редактиране, защото съдържат много имена и факти, които изискват при възможност да бъдат проверени. Това се отнася както за текста, така и за многобройните снимки. В крайна сметка, за радост и на автора, и на редакционния екип, книгата е факт и очаква срещата си с читателите.
Кой е Владимир Павлов? Доцент, доктор по история Владимир Василев Павлов е роден на 26 май 1932 г. в Свищов. Завършва реална гимназия в родния си град, а след това е студент в София и е от първия випуск на полувисшия двегодишен Държавен библиотеченПавлов, Вл. Конфликтен човек, спомени, ИК „Морски свят” ООД, Варна, 2010, 352 с., ISBN 978-954-22-9
институт (1950 - 1952 г.). Продължава обучението си по специалността „История” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1952 - 1957 г.). На трудовата му книжка има само отбелязано само едно място на работа - Военноморският музей във Варна (1958 - 1993 г.). Там работи като уредник и научен сътрудник, завежда отдела за фондове и експозиции, а през 1992 г. временно е и директор на музея.
През 1972 г. защитава дисертация на тема „Българският военноморски флот 1897 - 1920 г.” Чете лекции и води упражнения във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Икономическия университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Слага началото на университетския архив и музей във ВСУ. Автор е на четири книги и десетки научни публикации. Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - ІІ степен. Пенсионер е от 2008 г.
Автор на предговора към книгата е небезизвестният в близкото минало на българските ВМС капитан І ранг от резерва Владимир Христакиев, който е и първи братовчед на автора. Той се съмнява, че Владимир Павлов е „конфликтна личност”, но е убеден, че: „... някои колеги няма да приемат написаното... и отново ще го охулят. Ще го понесе. Той е свикнал. Убеден съм, след 15 - 20 години бъдещите поколения, когато се заемат с написване на истинската история на ВМФ, ще го споменат с благодарност за обективната картина на нашата епоха. Аз също съм му благодарен”.
Авторът обаче е не само по-лаконичен в своя предговор, но и още по-категоричен: „Заглавието „Конфликтен човек” не го дадох напразно и случайно - дори всички да го отрекат, жена ми ще го потвърди”...
За останалото има думата Читателят.
МВ